Monday, 02 May 2016 08:29
Version in Serbian only

26.11.2008Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је поводом сутрашњег Светског дана слободе медија, у писмима упућеним председницима Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), честитао свим новинарима Србијe 3.мај, њихов дан.

Уз честитке Повереник је новинарима пожелео остваривање више циљева важних, како за новинаре и медије, тако и за друштво у целости.

 
Wednesday, 27 April 2016 15:15
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је одговор градоначелника Београда на његов позив да градске власти пруже јавности релевантне информације о рушењу 1000 метара квадратних пословног простора у Савамали, у ноћи 25. априла од стране маскираних лица, под фантомкама, који су том приликом лишавали грађане слободе кретања, одузимали им мобилне телефоне и друге покретне ствари, као попутно неадекватан обавезама које градска власт има према јавности, грађанима Београда и Србије.

Није прихватљиво да градска власт сматра довољним да о догађају такве врсте с таквим последицама она јавност обавести о томе да она не зна ништа, осим да „нису учествовале надлежне градске службе".

 
Wednesday, 27 April 2016 07:37
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је писмом упућеним градоначелнику Београда позвао градске власти да објаве све релевантне информације о околностима под којима је у ноћи 25. априла изведено рушење дела Савамале на простору који се налази на углу Херцеговачке и Мостарске улице.

 

Према информацијама које је Повереник добио од грађана, тридесетак људи који су били маскирани, са "фантомкама" на главама и наоружани палицама, спровели су, са три багера, рушење објеката које су користили приватни корисници у површини од око 1000 квадратних метара. Претходно су везали ноћног чувара и одузели му мобилни телефон.

 
Wednesday, 20 April 2016 08:09
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поздравио је најаву Министарства привреде да ће у наредних неколико дана бити јавно објављен Уговор о продаји Железаре Смедерево кинеској компанији Хестил.

Проактивно објављивање информација о свим, поготово најкрупнијм располагањима јавном имовином и новцем, једини је исправан однос према правима јавности утврђеним Уставом и законом. Повереник сматра да је веома важно да се ова најава оствари и да би било веома добро да тај поступак означи почетак једне нове праксе, каква је Србији неопходна.

 
Tuesday, 12 April 2016 08:36

In respect of the publicly expressed doubts of citizens and media, that the political parties, during the election campaigns, are illegally using the personal data of citizens, including those related to specific categories of citizens (beneficiaries of social assistance, pensioners, family members with disabilities), the Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection reminds once again all the participants in the election campaign of their duty to comply with the regulations related to personal data of citizens.

The procession of the above mentioned and other personal data of citizens, without legal permissions and without consent of the citizens, is illegal and punishable under the law. Similar events occurred also during previous elections and the Commissioner has warned of them and reacted according to his authorizations, including the submission of the application to initiate the proceeding against the responsible representatives of the government, i.e. political parties.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    28.4.2016.

    PENDING: 3.970

    DONE: 42.035

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs