Friday, 29 January 2016 10:24
Version in Serbian only

Заменик повереникa за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Александар Ресановић, учествовао је у раду Округлог стола који је поводом Дана заштите података о личности организовао Повереник за информације Републике Словеније, 28 јануара 2016. године, у Љубљани, у сали Скупштине Словеније.

 
Thursday, 28 January 2016 12:27
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обележио је 28. јануар, Дан заштите података о личности конференцијом за јавност на којој је изнео резултате и главне проблеме у области заштите података о личности у Србији.

Учесницима конференције, поред повереника Родољуба Шабића, обратили су се и Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке, Лука Бјанкони шеф политичке секције Мисије ЕУ у Србији и Маринко Радић, генерални секретар Службе повереника. Скупу је требало да се обрати и заменица Информацијског повереника Републике Словеније Аленка Јерше, али је због проблема у авио-саобраћају била спречена. Овде можете преузети текст њеног говора. Видео снимак целе конференције можете преузети овде.

 
Wednesday, 27 January 2016 09:21
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у писму упућеном Кори Удовички, министарки за државну управу и локалну самоуправу, упозорио је на специфичну, непожељну, све чешћу појаву у спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и с тим у вези затражио предузимање потребних мера.

Повереник оцењује да ситуације у којима се од подносилаца захтева за приступ информацијама, због тога што је захтев наводно "нејасан" или "неуредан", чак и кад није такав, тражи да захтев "уреде", односно да "прецизирају" његов предмет као нешто што штети угледу државне администрације и успостављању поверења грађана у њен рад. Посебно је забрињавајуће да се то дешава и онда када су предмет захтева за приступ информацијама садржина односно копије докумената чије постојање и назив су општепознати.

Сви који раде у администрацији, у органима власти, имају обавезу да у свом раду и поступању полазе од тога да је њихов основни задатак омогућавање лакшег остваривања права грађана а никако не отежавање и компликовање које неретко асоцира и на шиканирање.

С тим у вези повереник је још једном подсетио да је свако незаконито онемогућавање остваривања права на приступ информацијама, поред осталог и законом предвиђен, кажњив прекршај (члан 46 тач.12 Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја).

 
Thursday, 21 January 2016 10:01
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је у писму упућеном Загорки Доловац, републичкој јавној тужитељки, упозорио на то да пракса поједних јавних тужилаштава да, без претходне одговарајуће одлуке суда, од оператора фиксне и мобилне телефоније и интернета захтевају издавање листинга комуникација, као и достављање других задржаних података о комуникацији представља незаконито поступање и кршење и угрожавање уставних гаранција људских права.

Повереник је указао да Устав Србије у члану 41 изричито јемчи тајност средстава комуницирања и предвиђа да се од те гаранције може одступити само на основу одлуке суда, а да се та гаранција односи и на тзв. задржане податке.

 
Wednesday, 06 January 2016 09:12

The Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection once again publicly warns legal entities and sole traders that provide private security services that, by retaining the identity documents of visitors who enter the buildings they secure, they perform inadmissible personal data processing and violate the Law on Personal Data Protection.

The fact that someone is authorised and required to verify a person's identity by examining his or her identity document never (except in cases explicitly specified by the law) translates to an authority to retain such documents. The Law on Private Security does not provide the basis for retention of personal documents, which means that their retention constitutes inadmissible processing of personal data for purposes other than those originally intended. Also, retention of documents (including photocopying) certainly increases the risk of potential abuse.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    31.1.2016.

    PENDING: 3.912

    DONE:39.986

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs