Wednesday, 28 January 2015 10:43
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обележио је 28. јануар, Дан заштите података о личности конференцијом за јавност на којој је изнео главне проблеме у области заштите података о личности.

Учесницима конференције, поред повереника, обратили су се амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Београду и Тим Картрајт, шеф Мисије Савета Европе у Београду

Овде можете преузети видео снимак конференције

 
Wednesday, 28 January 2015 08:00
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да јучерашње саопштење Министарства одбране којим се "објашњава" непоступање министарства по налогу садржаном у решењу Повереника, представља дезинформисање јавности и показује, ако ништа друго, онда забрињавајуће непознавање релевантних закона.

С правног становништва неодржива је, дословно апсурдна тврдња да декласификација и чињење доступним јавности било којих информација на начин и поступку утврђеним како Законом о слободном приступу информацијама тако и Законом о тајности података може да представља некакво кривично дело "одавања војне тајне".

Са фактичког становништва незаобилазна је чињеница да су информације о цени и ефектима ремонта авиона од пре више година већ у више наврата биле доступне медијима и јавности преко конференција за штампу, јавних иступа и интервјуа ранијих министара и војних старешина. Недавно је и сам актуелни министар у разговору са новинарима "одао" податке о броју часова налета авиона много актуелније од оних који су предмет налога.

Повереник оцењује да без обзира да ли је овакво поступање Министарства одбране последица непознавања закона или свесног настојања да се изгради позиција у којој ће министарство само да одлучује кад хоће а кад неће да поступа по закону и обавезујућим одлукама надлежних органа, оно производи штету по нормално функционисање правног поретка, углед државе и поготово самог министарства.

 
Monday, 26 January 2015 11:22
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да саопштење Синдиката Комуналне полиције у контексту ситуације настале поводом везивања и привођења грађанке због непоседовања аутобуске карте у коме Синдикат "оштро осуђује незаконито снимање од стране НН лица" и најављује подношење кривичне пријаве, није примерен и оправдан начин реаговања.

Повереник подсећа да релевантне кривичне одредбе (чл.144 и чл.145 КЗ) чак и кад је у питању снимање приватних а не службених лица за постојање кривичног дела захтевају "осетно задирање у лични живот" што је у конкретним околностима практично немогуће констатовати.

Сваки јавни службеник, па разуме се и полицајац, поготово у тренуцима кад примењује силу, мора да рачуна с тим да је његово поступање апсолутно легитимни предмет интересовања јавности. Полицајци имају права на приватност као и други грађани, али онда кад нису на дужности. Док су на дужности њихови поступци су приоритетно подложни одредбама закона којима се уређује право јавности да зна и право јавног информисања, а не закона којима се штити приватност.

 

 
Friday, 23 January 2015 08:48
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности у Комори извршитеља.

Непосредан повод је начин примене измена Закона о извршењу и обезбеђењу, које су ступиле на снагу 26. децембра. Наведеним изменама обавезани су извршни повериоци да Комори извршитеља доставе податке о веродостојној исправи по основу извршених комуналних и сличних услуга чије се извршење тражи, како би Комора равномерно распоредила исте извршитељима на територији Републике Србије, а тек ако Комора не одговори у року од 5 дана поверилац се може обратити локалном извршитељу.

С тим у складу Комора је обавезана да у року од 15 дана донесе општи акт којим се ближе уређују садржина и начин подношења захтева извршног повериоца Комори, садржина одговора Коморе и начин достављања одговора Коморе извршном повериоцу. Не у року од 15 дана већ истог 26.децембра, Комора на свом сајту објављује да је донела Правилник! Притом није објављена садржина Правилника, нити информације о добијеној сагласности министра и о објављивању Правилника у Сл. гласнику. Објављени су и формулари које је потребно попунити и доставити Комори уз обавештење да ће она повериоцима доставити списак надлежних извршитеља којима треба поднети предлоге за спровођење извршења.

 
Wednesday, 14 January 2015 07:42

The Commissioner for Information of Public Interest and Personal Data Protection, appeals regarding publication of the link leading to the database of a large number of personal data in the daily Kurir (Courier), to all media to definitely abstain from such actions.

The authorizations of the Commissioner do not pertain to data processing by the media, but the Commissioner warns all media that by such actions they unnecessarily expose to risk citizens' data and they expose themselves to liability for damage which can result from this.

The Commissioner expects from the authorities, primarily from the Ministry of Interior, to completely clarify the circumstances under which illegal data processing of a large number of citizens occurred.

Without wanting to have a potential negative impact on the activities of the Ministry of Interior, the Commissioner can currently confirm the facts and indications speaking that this is about: data base of members and "secure" voters of one political party (DS – Democratic Party), that this is absolutely and relatively big data quantity (around 150,000 people), that the data compromising is a consequence of the activity of people, out of which some are very young, even under age, and that the server of the SendSpace service, where the link towards the database has been placed, is located abroad (USA).

The Commissioner, as many times before, evaluates that this event is just another confirmation of irresponsible relationship of the state towards the status in the field of personal data protection. The Commissioner reminds that besides several of his warnings to a couple of governments, including the current one, no Action Plan has been articulated for implementing the modern personal data protection standards, as well as that preparing and passing several necessary enactments in the normative sphere, and measures and activities in the education field have been omitted.

Further maintenance of such relationship shall necessarily create negative implications both to the civil rights and to the country reputation.

 

 

model-zakona-baner-cir

Statistics

 • Version in Serbian only

  Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

  30.1.2015.

  PENDING: 3.758

  DONE: 32.085

  Read more...

centralni-registar-baner-eng

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs