НасловнаИз медијаНе функционише надзор
петак, 17 март 2006 16:11
Штампа ПДФ

Извор: Блиц

Б92 - Нови Сад -- Повереник за приступ информацијама од јавног значаја упозорио на озбиљан проблем у примени Закона о приступу информацијама.

Родољуб Шабић је указао да се пропусти дешавају у функционисању механизама надзора и одговорности у примени закона. Он је на трибини у оквиру Сајма медија у Новом Саду рекао да је потребно "да сви државни органи ураде неупоредиво више него до сада да бисмо добили жељени ниво отворености власти према јавности".

"Посебно наглашавам да је озбиљан проблем то што не функционишу механизми надзора и одговорности. Повереникова служба је у пар стотина случајева до сада указивала на примере кршења права грађана или медија од стране власти, а да ниједан од њих још није процесуиран", рекао је он.

Шабић је подсетио да је по закону у питању прекршај који предвиђа новчану казну и очекује да ће Влада Србије и посланици Скупштине Србије у врло кратком року омогућити да ти механизми почну да се примењују.

Истраживања која су урађена након 15 месеци рада канцеларије Повереника показала су да су Закон о слободном приступу информација од јавног значаја најмање користили медији, а највише грађани и невладине организације, рекао је Шабић. "Апелујем на медије да ту слику промене, јер верујем да имају значајну улогу у процесима демократизације и транзиције, моћ да закону дају озбиљнију шансу и жигошу сваки случај где се право крши, јер се бирократија јако плаши медија", казао је он.

Извшни директор "Транспарентност Србије" Немања Ненадић подсетио је да је мониторинг квалитета примене закона показао да 40 одсто републичких органа уопште не одговара на захтеве грађана, односно 60 одсто органа у локалним самоуправама. Према његовим речима, стање се сада поправило, јер су и сами резултати мониторинга утицали на органе "да се узбиље". Истовремено, најчешће се дешава да орган власти који у првом року не одговори на захтев, то учини када добије жалбу.

Ненадић је позвао грађане, а посебно медије, да примењују закон, "јер он представља средство у борби против корупције и пружа снажну потпору осталим прописима који се тиме баве".

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs