ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

01.12.2008.Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је у писму достављеном  Народној скупштини, Влади и већем броју министарстава доставио је најновију радну верзију документа који је припремио Биро Саветодавног комитета Конвенције СЕ 108. о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података и позвао ове органе да дају допринос унапређењу планираних измена и модернизације овог заиста фундаменталног међународног документа у области заштите података о личности.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Овај позив заснива се на уверењу да предизборна атмосфера не сме значити престанак рада поготово на стварима битним за остваривање, унапређење и заштиту људских права. Не сме због избора „живот да стане“ и зато сам и раније  говорио да би била велика штета да Народна скупштина, усвајањем неких већ припремљених закона, Влада доношењем подзаконских аката и остали органи на одговарајући начин пропусте да до конституисања нових сазива учине оно што реално могу на том плану.

Савет Европе припрема модернизацију Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података и Додатног протокола уз Конвенцију са циљем усвајања унапређеног међународног уговора током ове године. Основне идеје су увођење нових, оштријих стандарда заштите података и јачање независних тела који те стандарде треба да штите.

Рад на томе поверен је Саветодавном комитету Конвенције, у којем су представљене све Стране уговорнице, а чије је радно тело Биро Саветодавног комитета у чијем саставу је као један од осам чланова и један од мојих сарадника. Моји сарадници и ја смо прошле године успели у томе да Србија први пут од закључивања Конвенције добије представника у овом телу, што наш евентуални утицај чини реалнијим.  

Најновија радна верзија документа «Модернизација Конвенције 108. је припремљена а све Стране уговорнице су позване да доставе коментаре који ће бити разматрани на наредном састанку Бироа од 16. до 18. априла 2012. године а планирано је да финалну верзију Саветодавни комитет Конвенције усвоји почетком лета.

Ја ћу, као повереник извесно, дати одговарајуће предлоге и сугестије на припремљени текст али сам, с обзиром на вишеструки значај заштите података о личности и објективно лошу ситуацију коју имамо, сматрао да је потребно да ширем кругу органа скренем пажњу на дужност да свакодневно дају допринос унапређењу остваривања и заштите људских права.“