петак, 12 фебруар 2016 08:42

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је поводом предлога Закона о изменама и допунама Закона о комуналној полицији упутио Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине Републике Србије писмо у коме упозорава да су одређене одредбе Предлога закона, са становишта уставних одредби које уређују заштиту и обраду података о личности, спорне.

 
четвртак, 11 фебруар 2016 08:56

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је, поводом јучерашњег објављивања спискова корисника бесплатног оброка у народним кухињама, покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Градском центру за социјални рад града Београда.

Повереник оцењује да је добро што су ови спискови већ уклоњени, али да је недопуштено и несхватљиво то да се они уопште појаве на видном месту Оделења Градском центра за социјални рад у Раковици.

 
уторак, 09 фебруар 2016 09:45

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је данас Влади Србије 7 захтева у којима од Владе тражи да она у складу са обавезама из члана 28 став 4 Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и обезбеди извршење решења које је повереник донео у поступцима по жалбама поднетим против ЈП Србијагас и којим је наложио давање тражених информација од јавног значаја.

Решења се односе на информације о трошковима за репрезентацију, о донаторствима и спонзорствима Србијагаса, о плаћеним пеналима, о платама, дневницама и другим издацима, уговоре о ангажовању и плаћању спољних сарадника и информације односно документацију у вези са спровођењем тендера.

Претходно, пре обраћања Влади, Повереник је на захтев тражиоца информација у поступку административног извршења у свих 7 случајева изрекао новчане казне од по 200.000 динара односно укупно 1.400.000 динара.

Будући да и након плаћања казни ЈП Србијагас није поступила по налозима који су по Закону обавезујући и коначни, Повереник је затражио од Владе да она сходно својој законској обавези обезбеди извршење решења мерама непосредне принуде.

 
понедељак, 08 фебруар 2016 12:43

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Правни факултет Универзитета у Београду (повереник Родољуб Шабић и декан проф.др Сима Аврамовић) закључили су данас Споразум о сарадњи, односно заједничком ангажовању о обављању студентске праксе у Служби повереника.

Повереник ће на основу Споразума организовати програм стручне праксе у Служби повереника у организационим јединицама које поступају по жалбама на слободан приступ информацијама и које се баве хармонизацијом прописа у овој области са стандардима ЕУ.

На основу претходно утврђене ранг листе кандидата, две групе од по пет студената биће распоређене на праксу у Служби повереника у трајању од три седмице.

У оквиру обављања студентске праксе студенти ће моћи уз подршку представника Службе повереника обављати и одређена истраживања од значаја за правну регулативу и упоредну праксу остваривања права на слободан приступ информацијама.

 
петак, 29 јануар 2016 10:24

Заменик повереникa за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Александар Ресановић, учествовао је у раду Округлог стола који је поводом Дана заштите података о личности организовао Повереник за информације Републике Словеније, 28 јануара 2016. године, у Љубљани, у сали Скупштине Словеније.

 

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.1.2016.

    У ПРОЦЕДУРИ: 3.912

    ОБРАЂЕНО: 39.986

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir

АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs