четвртак, 05 мај 2016 08:28

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Влади Србије захтев да Влада у складу са њеном обавезом из члана 28. Закона о слободном приступу информацијама принудом изврши решење Повереника којим је наложено Министарству рударства и енергетике да тражиоцу информација, новинару Балканске истраживачке мреже (БИРН) достави копију Иницијалног меморандума о разумевању, закљученог између ЈП "Електропривреде" Србије и компаније "Аmplex Emirates LLC".

 
понедељак, 02 мај 2016 08:29

26.11.2008Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је поводом сутрашњег Светског дана слободе медија, у писмима упућеним председницима Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), честитао свим новинарима Србијe 3.мај, њихов дан.

Уз честитке Повереник је новинарима пожелео остваривање више циљева важних, како за новинаре и медије, тако и за друштво у целости.

 
среда, 27 април 2016 15:15

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је одговор градоначелника Београда на његов позив да градске власти пруже јавности релевантне информације о рушењу 1000 метара квадратних пословног простора у Савамали, у ноћи 25. априла од стране маскираних лица, под фантомкама, који су том приликом лишавали грађане слободе кретања, одузимали им мобилне телефоне и друге покретне ствари, као попутно неадекватан обавезама које градска власт има према јавности, грађанима Београда и Србије.

Није прихватљиво да градска власт сматра довољним да о догађају такве врсте с таквим последицама она јавност обавести о томе да она не зна ништа, осим да „нису учествовале надлежне градске службе".

 
среда, 27 април 2016 07:37

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је писмом упућеним градоначелнику Београда позвао градске власти да објаве све релевантне информације о околностима под којима је у ноћи 25. априла изведено рушење дела Савамале на простору који се налази на углу Херцеговачке и Мостарске улице.

 

Према информацијама које је Повереник добио од грађана, тридесетак људи који су били маскирани, са "фантомкама" на главама и наоружани палицама, спровели су, са три багера, рушење објеката које су користили приватни корисници у површини од око 1000 квадратних метара. Претходно су везали ноћног чувара и одузели му мобилни телефон.

 
среда, 20 април 2016 08:09

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поздравио је најаву Министарства привреде да ће у наредних неколико дана бити јавно објављен Уговор о продаји Железаре Смедерево кинеској компанији Хестил.

Проактивно објављивање информација о свим, поготово најкрупнијм располагањима јавном имовином и новцем, једини је исправан однос према правима јавности утврђеним Уставом и законом. Повереник сматра да је веома важно да се ова најава оствари и да би било веома добро да тај поступак означи почетак једне нове праксе, каква је Србији неопходна.

 

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 28.4.2016.

    У ПРОЦЕДУРИ: 3.970

    ОБРАЂЕНО: 42.035

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir

portal-otvorenih-podataka-cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs