среда, 26 октобар 2016 09:06

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је у писму министарки Ани Брнабић указао на забрињавајуће неадекватан однос Министарства за државну управу и локалну самоуправу према обавезама које оно има по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја и нужност потпуне промене таквог односа.

Непосредан повод за ово обраћање је скандалозан, бизаран "случај" Градског завода за вештачење из Београда у ком је Повереник у два наврата наложио да (листу "Данас" и грађанину Д.Д.) достави тражене информације односно документа из којих се може сазнати број предмета у којима је вештачила вештак Л.М., предмет вештачења, вредност спорова и странке у тим предметима.

 
петак, 21 октобар 2016 10:22

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Републичком јавном тужилаштву допис којим га је обавестио о резултатима поступка надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности, а поводом обраде личних података породиља од стране предузећа Царе Дирецт на основу уговора о сарадњи са више здравствених установа широм Србије. Уз допис Повереник је доставио Тужилаштву и Записник о извршеном надзору, као и сва друга релевантна документа прикупљена у току поступка надзора, у сврху предузимања мера из оквира надлежности тужилаштва.

 
понедељак, 17 октобар 2016 08:33

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Републичком геодетском заводу упозорење да снимањем камерама у пријемним канцеларијама служби за катастар у Београду, Земуну, Нишу и Новом Саду и даљом обрадом личних података путем преноса истих (live streaming), чинећи податке доступним неограниченом броју корисника Интернета врши недозвољену обраду података о личности.

 
петак, 14 октобар 2016 08:54

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности окончао је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности покренут поводом у медијима пренетих вести о могућој продаји личних података породиља.

Поступак је спроведен према предузећима Medis Pharm и Care Direct. У поступку је утврђено да предузеће Medis Pharm није користило нити располагало базом личних података породиља. Ово предузеће јесте дистрибуирало своје материјале, али не непосредно него преко предузећа Care Direct, које их је на основу уговора које су међусобно закључили дистрибуирало на адресе из базе личних података којом је оно располагало.

 
среда, 12 октобар 2016 09:21

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је поводом вести о продаји личних података породиља покренуо поступак надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности. Поступак је у току, а по окончању поступка Повереник ће, као и обично, о резултатима и мерама које ће предузети обавестити јавност. Поступак се спроводи према предузећима која су по досадашњим сазнањима инволвирана у случај - Мedis Pharmi и Care Direct, а по потреби биће проширен и на друге субјекте.

 

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 30.9.2016.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.339

    ОБРАЂЕНО: 44.997

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir

portal-otvorenih-podataka-cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs