NaslovnaIz medijaStranke proganjaju ljude po stanovima
ponedeljak, 05 decembar 2011 01:00
Štampa PDF

blicGrađani se masovno žale - Marija Maleš
Kako se predizborna kampanja zahuktava, povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću stiže sve više žalbi građana na aktiviste političkih stranaka koji ih u kampanji od vrata do vrata posećuju u stanovima i dovode u neprijatnu situaciju, posebno ih uznemirujući činjenicom da raspolažu njihovim kompletnim ličnim podacima.

U poslednje vreme učestala su telefonska i elektronska obraćanja, kao i formalne žalbe građana koji neke akcije aktivista političkih stranaka doživljavaju kao neprijatnost, povredu privatnosti, pa i kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti budući da poseduju kompletne podatke o njima - kaže za “Blic” Šabić.

Šabić ocenjuje indikativnim to što stranački aktivisti raspolažu ne samo kompletnim podacima o građanima koje posećuju, nego i o ostalim licima koja su  prijavljena na njihovoj adresi.Upotreba zbirki podataka o ličnosti, pogotovo onih u posedu organa vlasti, kao što su birački spiskovi i slično, u svrhe radi kojih nisu uspostavljeni, predstavlja nedopuštenu obradu podataka, kažnjiv prekršaj, čak i krivično delo - ističe Šabić.

Pored gomile propagandnog materijala koji građanima stiže u poštanske sandučiće, gotovo sve stranke u kampanji obilaze birače. Da je kampanja od vrata do vrata počela potvrdili su nam i poslanici iz različitih stranaka, ali svi oni smatraju da time ni na koji način ne krše zakon.

Međutim, građanka beogradske opštine Stari grad, koja je želela da ostane anonimna, ispričala je za “Blic” da su je u njenom stanom posetili ljudi koji su se predstavili kao aktivisti DS i da su se raspitivali da li podržava gradonačelnika Dragana Đilasa. Pitala sam ih da li je to istraživanje u svrhu predstojećih izbora, a oni su rekli da nije. Takođe su popisali moje podatke, adresu, broj stana i tražili broj telefona. Bilo mi je neprijatno i pomalo sam bila uplašena jer živim sama - ispričala je naša sagovornica.

Drugi građanin ispričao nam je da su ga posetili aktivisti SNS i pitali da li će glasati za njihovu stranku. Rekao sam da neću, a oni su ubeležili moj odgovor, što me je pomalo uplašilo jer ne želim da me iko posle ucenjuje zbog toga - kaže naš sagovornik.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti najavljuje da će “u određenim slučajevima pokrenuti postupak nadzora”. Ali, kako dodaje, imajući u vidu krajnje skromne kadrovske resurse kojima raspolaže, apeluje i očekuje od svih političkih stranaka i pre svega organa vlasti da daju svoj doprinos ostvarivanju standarda upisanih u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

Antrfile : Kršenje zakona

Ovakvi postupci su, kaže Šabić, u suprotnosti sa standardima utvrđenim u zakonu. - Mogućnost da, iako nisu članovi nijedne političke stranke i nikom nisu dali saglasnost da upotrebljava njihove lične podatke, aktvisti stranaka dolaze do tih podataka i koriste ih za razne svrhe, među kojima neki građani prepoznaju i uspostavljanje spiskova neposlušnih i poslušnih, uznemirava građane i oni u tome s pravom prepoznaju kršenje zakona - kaže Šabić.

Rekordne žalbe

Samo tokom novembra u poverenikovoj službi, registrovano je 530 novih predmeta, dok ih je, na primer, u toku cele 2005. godine imao 437.

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs