NaslovnaIz medijaIlić mora da pokaže ugovor o koncesiji
utorak, 15 maj 2007 11:32
Štampa PDF

Izvor: Glas javnosti

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, doneo rešenje

Ilić mora da pokaže ugovor o koncesiji

Kostreš najavio da će od nove vlade tražiti izmenu ili poništenje ugovora sa "FCC - Alpine majreder" za izgradnju i korišćenje autoputa Horgoš - Požega     

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić doneo je rešenja kojima je naloženo ministarstvima za kapitalne investicije i za finansije da predsedniku Skupštine Vojvodine Bojanu Kostrešu dostave kopiju ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš - Požega. Kostreš je, da podsetimo, odmah posle potpisivanja ugovora sa pobednikom tendera, konzorcijumom "FCC - Alpine majreder", zatražio da dobije primerak ovog ugovora, ali mu to nije omogućeno, iako je ministar Velimir Ilić na samom potpisivanju svima obećao mogućnost uvida u ovaj dokument. Računajući na pouzdanost ministrove reči i mnogi mediji su pokušavali da dođu do ugovora, ali to, uprkos Ilićevom obećanju, nikome nije omogućeno.

Prema Šabićevim rečima, Kostreš je žalbu podneo i protiv Vlade Srbije, ali je ona odbačena kao nedopuštena, pošto zakon ne dozvoljava da se protiv vlade povede postupak pred poverenikom, dok su druge dve žalbe bile osnovane.

Ministarstvo finansija, kako je precizirao poverenik, bilo je sve vreme u nedopuštenom "ćutanju administracije", kao i Ministarstvo za kapitalne investicije, koje je, takođe, "prećutalo" zakonski rok od 15 dana za odgovor na Kostrešov zahtev, pa ga zatim, protivno zakonu, produžilo na 40, da bi na kraju i taj rok prošao bez ikakvog odgovora iz Ilićevog ministarstva.

Jedino što je navedeno kao razlog je to da je sa koncesionarom ugovoreno da su sve informacije u vezi sa izgradnjom autoputa "poverljive". Šabić je ocenio da je "sasvim očigledno da ne postoji stvarna potreba za takvim nečim", kao i da oznaka poverljivosti po sebi nije dovoljna da bi se uskratio pristup nekoj informaciji, već je potrebno da davanjem informacije mogu nastupiti teške posledice po interese značajnije od prava javnosti da zna.

- Očito je da ovde preteže pravo javnosti nad potrebom zaštite potpuno apstraktne "poverljivosti". Kada se nekom, kao u slučaju koncesije za autoput, stavlja na raspolaganje izuzetno vredan društveni resurs, javnost mora da zna pod kojim uslovima se to čini. Veoma je važno da svaki put kad se pojavi nepoverenje u vlast ili sumnja u korupciju, vlast reaguje na pravi način. A najbolji način je da se sve relevantne činjenice izlože očima javnosti - zaključio Šabić.

Bojan Kostreš je naglasio da je zadovoljan rešenjem poverenika.

- Ne znam zašto se taj ugovor krije jer, ako je sve u redu, kako se objavljuje na sva zvona, onda ne bi trebalo da se skriva. Ali ja se bojim da ugovor uopšte nije tako povoljan za Vojvodinu i da se zato prikriva - smatra Kostreš.

Upitan šta će učiniti ako ministarstva budu ignorisala rešenje ili podnela tužbe Vrhovnom sudu, što je, inače, nedopušteno, ali se praktikuje kao taktika odugovlačenja, Kostreš je rekao da "ne može da veruje da bi ministarstva vlade mogla da ignorišu sopstvenu instituciju, odnosno poverenika".

- Ako to, ipak, učine, preduzećemo sve potrebne korake za zaštitu prava građana Vojvodine. Mogu da pokušaju da tužbom sudu dobiju nekoliko meseci, ali ja neću dozvoliti da se Vojvođani pljačkaju narednih 25 godina - naglašava Kostreš.

On je najavio da će od nove vlade zahtevati izmenu, odnosno poništenje ugovora o koncesiji i da naročito očekuje podršku ministara iz Demokratske stranke i G17. "Na čelu resornog Ministarstva infrastrukture, koje će zameniti dosadašnje Ministarstvo za kapitalne investicije ostaće Velimir Ilić, na žalost Srbije. Nemam ništa protiv samog Ilića, ali i on mora da poštuje zakon", zaključio je Kostreš.

A. D. Milošević

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs