NaslovnaIz medijaNe funkcioniše nadzor
petak, 17 mart 2006 16:11
Štampa PDF
Izvor: B92

B92 - Novi Sad -- Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja upozorio na ozbiljan problem u primeni Zakona o pristupu informacijama.

Rodoljub Šabić je ukazao da se propusti dešavaju u funkcionisanju mehanizama nadzora i odgovornosti u primeni zakona. On je na tribini u okviru Sajma medija u Novom Sadu rekao da je potrebno "da svi državni organi urade neuporedivo više nego do sada da bismo dobili željeni nivo otvorenosti vlasti prema javnosti". "Posebno naglašavam da je ozbiljan problem to što ne funkcionišu mehanizmi nadzora i odgovornosti. Poverenikova služba je u par stotina slučajeva do sada ukazivala na primere kršenja prava građana ili medija od strane vlasti, a da nijedan od njih još nije procesuiran", rekao je on.

Šabić je podsetio da je po zakonu u pitanju prekršaj koji predviđa novčanu kaznu i očekuje da će Vlada Srbije i poslanici Skupštine Srbije u vrlo kratkom roku omogućiti da ti mehanizmi počnu da se primenjuju.

Istraživanja koja su urađena nakon 15 meseci rada kancelarije Poverenika pokazala su da su Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja najmanje koristili mediji, a najviše građani i nevladine organizacije, rekao je Šabić. "Apelujem na medije da tu sliku promene, jer verujem da imaju značajnu ulogu u procesima demokratizacije i tranzicije, moć da zakonu daju ozbiljniju šansu i žigošu svaki slučaj gde se pravo krši, jer se birokratija jako plaši medija", kazao je on.

Izvšni direktor "Transparentnost Srbije" Nemanja Nenadić podsetio je da je monitoring kvaliteta primene zakona pokazao da 40 odsto republičkih organa uopšte ne odgovara na zahteve građana, odnosno 60 odsto organa u lokalnim samoupravama. Prema njegovim rečima, stanje se sada popravilo, jer su i sami rezultati monitoringa uticali na organe "da se uzbilje". Istovremeno, najčešće se dešava da organ vlasti koji u prvom roku ne odgovori na zahtev, to učini kada dobije žalbu.

Nenadić je pozvao građane, a posebno medije, da primenjuju zakon, "jer on predstavlja sredstvo u borbi protiv korupcije i pruža snažnu potporu ostalim propisima koji se time bave".

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs