NaslovnaIz medijaVlada koči primenu Zakona o zaštiti podataka
petak, 30 januar 2009 11:15
Štampa PDF

Izvor: Blic

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je juče da bi kašnjenje u primeni Zakona o zaštiti podataka moglo imati štetne posledice na ostvarivanje prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.

Šabić je, ocenjujući da je „kašnjenje u obezbeđivanju pretpostavki za primenu zakona" zabrinjavajuće, upozorio da se to može negativno odraziti, između ostalog, na utvrđivanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU i liberalizaciju viznog režima. Posebno su ugroženi zaš­tita i ostvarivanje Ustavom i zakonom zajamčenih prava građana, naveo je on i podsetio da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donet pre tri meseca i da je njegova služba pripremila odgovarajuća akta na koja je parlament dao saglasnost. Ukazujući na to da njegova služba i dalje radi u neadekvatnom prostoru i sa deset puta manjim brojem saradnika od predviđenog, Šabić je ocenio „da će zbog rigidnog, birokratskog pristupa planiranju budžetskih sredstava biti problema i oko obezbeđivanja sredstava za angažovanje makar malo većeg broja saradnika".

- Aktuelni stavovi Ministarstva finansija potpuno ignorišu stvarne potrebe i kadrovske procene poverenika na koje je saglasnost dala Skupština - naveo je Šabić.

Poverenik je podsetio da uskoro u posetu dolaze monitori Evropske unije i izrazio sumnju da će zbog uslova u kojima radi biti popravljena ocena o napredovanju Srbije na planu zaštite podataka o ličnosti.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs