NaslovnaIz medijaМУП преценио важност договора
utorak, 17 mart 2009 11:43
Štampa PDF
Nema latinične verzije

Извор: "Блиц"

Повереник за информације Родољуб Шабић упутио Министарству унутрашњих послова обавезујуће решење да Данасу достави Владин акциони план за бели шенген
Београд - Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић поништио је решење Министарства унутрашњих послова којем је одбијен захтев да се Данасу достави Акциони план Владе о планираним акцијама Србије за белу шенгенску листу. Шабић је наложио МУП-у да достави нашем листу копију докумената из којег се могу сазнати планиране активности Србије до априла ове године усмерене на либерализацију визног режима ЕУ према Србији.


У образложењу одлуке Шабић је, између осталог, навео да је МУП "очигледно преценио могући домет договора поводом захтева представника Европске комисије са састанка који је одржан 15. децембра 2008. о поверљивости информација и докумената везаних за преговоре о визном режиму и погрешно закључио да се односи на тражени документ". Шабић је навео и да је јасно да тај договор, ако се по страни остави његова неформалност, за предмет може имати информације и документа непосредно везана за ток разговора, као што су прелиминарне оцене, сугестије, мишљења, захтеви и информације које су с тим у вези, а не веома широк круг докумената насталих поводом и током процеса усмерених на либерализацију визног режима и европских интеграција Србије. Повереник је указао на релативан домашај, па и значај договора на који се МУП позива, наводећи да су представници власти у више наврата у јавности иступали са великим бројем информација за које би се, с више права, могло сматрати да се на њих договор односи.
Данас је од МУП-а крајем јануара тражио да му достави Акциони план Владе у којем се наводе кораци које Србија треба да предузме како би доспела на белу шенгенску листу, али је из МУП стигло обавештење да је МУП прихватио обавезу да информације и извештаје настале током дијалога са ЕУ не објављује, с обзиром на став ЕУ да би изношењем оваквих информација могли бити озбиљно угрожени односи између Србије и земаља чланица ЕУ.

 

 

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs