petak, 23 januar 2015 08:48

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Komori izvršitelja.

Neposredan povod je način primene izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje su stupile na snagu 26. decembra. Navedenim izmenama obavezani su izvršni poverioci da Komori izvršitelja dostave podatke o verodostojnoj ispravi po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga čije se izvršenje traži, kako bi Komora ravnomerno rasporedila iste izvršiteljima na teritoriji Republike Srbije, a tek ako Komora ne odgovori u roku od 5 dana poverilac se može obratiti lokalnom izvršitelju.

S tim u skladu Komora je obavezana da u roku od 15 dana donese opšti akt kojim se bliže uređuju sadržina i način podnošenja zahteva izvršnog poverioca Komori, sadržina odgovora Komore i način dostavljanja odgovora Komore izvršnom poveriocu. Ne u roku od 15 dana već istog 26.decembra, Komora na svom sajtu objavljuje da je donela Pravilnik! Pritom nije objavljena sadržina Pravilnika, niti informacije o dobijenoj saglasnosti ministra i o objavljivanju Pravilnika u Sl. glasniku. Objavljeni su i formulari koje je potrebno popuniti i dostaviti Komori uz obaveštenje da će ona poveriocima dostaviti spisak nadležnih izvršitelja kojima treba podneti predloge za sprovođenje izvršenja.

 
sreda, 14 januar 2015 07:42

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom objavljivanja linka koji vodi ka bazi velikog broja ličnih podataka u dnevnom listu Kurir apeluje na sve medije da se definitivno uzdrže od takvih postupaka.

Ovlašćenja poverenika se ne odnose na obradu podataka od strane medija, ali poverenik upozorava medije da ovakvim postupcima nepotrebno izlažu riziku zloupotrebe podatke građana a same sebe odgovornosti za štetu koja zbog toga može nastati.

Poverenik očekuje od nadležnih organa, pre svega MUP-a, da u potpunosti rasvetli okolnosti pod kojima je došlo do nezakonite obrade podataka velikog broja građana.

Ne želeći da eventualno negativno utiče na aktivnosti MUP-a, poverenik za sada može da potvrdi činjenice i indicije koje govore da se radi: o bazi podataka članova i "sigurnih" birača jedne političke stranke (DS), da je u pitanju i apsolutno i relativno velika količina podataka (oko 150.000 ljudi), da je kompromitacija podataka posledica aktivnosti ljudi od kojih su neki veoma mladi, čak i maloletni, te da se server servisa SendSpace na kome je postavljen link ka bazi podataka nalazi u inostranstvu (SAD).

Poverenik, kao i više puta ranije ocenjuje da je i ovaj događaj još samo jedna potvrda neodgovornog odnosa države prema stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Poverenik podseća da i pored više njegovih upozorenja nekoliko vlada, uključujući i aktuelnu, nije artikulisalo nikakav akcioni plan za sprovođenje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti, kao i da je propustilo da pripremi i donese više neophodnih akata u normativnoj sferi i mera i aktivnosti u oblasti edukacije.

Dalje održavanje takvog odnosa nužno će proizvoditi negativne posledice i po prava građana i po ugled zemlje.

 

 
petak, 09 januar 2015 08:36

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je, povodom zločina izvršenog u redakciji časopisa Šarli Ebdo uputio gospođi Kristin Moro ambasadorki Republike Francuske u Beogradu telegram saučešća sledeće sadržine:

"Duboko i iskreno žalim zbog užasnog, bezumnog zločina izvršenog u redakciji časopisa Charlie Hebdo.

Molim Vas u ime zaposlenih u instituciji koju predstavljam i u moje lično ime da primite izraze najiskrenijeg saučešća zbog tragične smrti francuskih novinara i policajaca i da ih prenesete njihovim porodicama."

 

 

 
ponedeljak, 05 januar 2015 10:09

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je izjašnjenje Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dato u postupku nadzora koji je Poverenik pokrenuo u Direkciji povodom žalbe Skupštine stanara zgrade u Karađorđevoj br. 36 u kojoj se navodi da je Direkcija najavila i nastoji da realizuje "popis stanara" i "snimanje stanova" u svrhu "utvrđivanja činjeničnog i pravnog stanja" ne nudeći pritom nikakvo objašnjenje i ne navodeći pravni osnov osim apstraktne formulacije "radi realizacije Projekta Beograd na vodi".

Poverenik je od Direkcije zatražio da se bez odlaganja izjasni o zakonskom osnovu i svrsi ovakve obrade podataka o ličnosti.

U izjašnjenju koje je dostavila Direkcija je navela "da je radna grupa sa zadatkom da izvrši analizu katastarskih parcela i objekata formirana na osnovu zaključka gradonačelnika Beograda kojim je to preporučeno za potrebe izrade plana posebne namene". Navedeno je takođe da je obilazak objekta u Karađorđevoj 36 bio "u cilju informisanja stanara o izradi plana posebne namene i ankete da li su upoznati sa Projektom "Beograd na vodi"".

Izjašnjenje sadrži i samokritičke ocene Direkcije, da "obaveštenje dato stanarima ne oslikava pravi cilj obilaska" te da se "ukoliko je navedeno obaveštenje bilo koga uznemirilo ili povredilo, što nije bila namera, svima izvinjava" kao i da će "ubuduće aktivnosti pažljivije pripremati".

Ocenjujući samokritičke ocene Direkcije kao korisne poverenik još jednom upozorava na dve stvari.

 
utorak, 30 decembar 2014 11:40

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas predstavnike Beogradske grupe roditelјa nestalih beba. U razgovoru sa njima Poverenik je pozdravio opredelenje nadležnih ministarstava da se, da bi se došlo do konkretnih rezultata, posebnim zakonom ustanovi odgovarajući mehanizam sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, na čemu roditelјi nestalih beba već dugo insistiraju.

Roditelјi su zahvalili Povereniku na do sada pruženoj pomoći i zamolili za podršku i ubuduće, a Poverenik je pomoć, u granicama svojih ovlašćenja, obećao i za ubuduće.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.12.2014.

    U PROCEDURI: 3.685

    OBRAĐENO: 31.567

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs