ponedeljak, 25 jul 2016 09:50

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, povodom tekstova objavljenih u više sredstava informisanja, a u vezi sa silovanjem i ubistvom maloletne A.S. i ubistvom D.S. iz Vratarnice, sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Postupak nadzora sproveden je u Centrali MUP-a u Beogradu, Policijskoj upravi u Zaječaru i Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, kojom prilikom su uzete izjave od postupajućih službenika policije i tužilaštva i izvršen uvid u kompletnu službenu dokumentaciju.

 
petak, 22 jul 2016 10:13

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas Kajla Skota, Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Poverenik i Ambasador razgovarali su o više aktuelnih tema, posebno o funkcionisanju institucije Poverenika, stanju i problemima u radu nezavisnih institucija i pravosuđa, pitanjima u vezi sa ostvarivanjem prava na zaštitu podataka o ličnosti prilikom transfera podataka iz Srbije u druge zemlje, slobodi pristupa informacijama o poslovanju organa vlasti i državnih preduzeća i borbi protiv korupcije.

Ambasador Skot potvrdio je spremnost Ambasade i Sjedinjenih Američkih Država da pruže pomoć i podršku i instituciji Poverenika i svim nastojanjima Republike Srbije usmerenim na unapređenje transparentnosti rada vlasti, zakonitosti i vladavine prava.

 

 
četvrtak, 21 jul 2016 10:56

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje jučerašnje saopštenje koje je Perutnina Ptuj-Topiko d.o.o. Bačka Topola dala povodom Upozorenja koje joj je Poverenik uputio zbog nedozvoljene obrade podataka o ličnosti poligrafskim ispitivanjem većeg broja radnika, kao potpuno bespredmetno.

Poverenik naglašava da je sasvim irelevantno da li je motiv za poligrafsko ispitivanje bilo "otkrivanje počinilaca krivičnog dela", kako su predstavnici Perutnine naveli u postupku nadzora i kako je konstatovano u Zapisniku o izvršenom nadzoru ili "zaštita potrošača", kako stoji u saopštenju ili bilo šta treće.

 
četvrtak, 21 jul 2016 08:40

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, nakon što su u više medija objavljene informacije da će Poreska uprava (PU) u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže Republički zavod za statistiku (RZS), pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u obe ove institucije.

Polazeći od stava da bi takva obrada podataka od ličnosti bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, Poverenik je od obe institucije zatražio pismeno izjašnjenje.

 
utorak, 19 jul 2016 10:34

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić uputio je Upozorenje privrednom društvu Perutnina Ptuj-Topiko d.o.o. iz Bačke Topole zbog nedozvoljene obrade podataka o ličnosti prilikom poligrafskom ispitivanja 17 zaposlenih, jer za takvu obradu društvo nije imalo valjani pravni osnov niti je takva obrada srazmerna opravdanoj svrsi.

Privredno društvo dužno je da u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja obavesti Poverenika o preduzetim merama u cilju sprečavanja dalje nedozvoljene obrade podataka radi preduzimanja eventualnih daljih mera iz nadležnosti Poverenika.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.6.2016.

    U PROCEDURI: 4.143

    OBRAĐENO: 43.295

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka


konkurs-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs