sreda, 27 april 2016 15:15

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je odgovor gradonačelnika Beograda na njegov poziv da gradske vlasti pruže javnosti relevantne informacije o rušenju 1000 metara kvadratnih poslovnog prostora u Savamali, u noći 25. aprila od strane maskiranih lica, pod fantomkama, koji su tom prilikom lišavali građane slobode kretanja, oduzimali im mobilne telefone i druge pokretne stvari, kao poputno neadekvatan obavezama koje gradska vlast ima prema javnosti, građanima Beograda i Srbije.

Nije prihvatljivo da gradska vlast smatra dovoljnim da o događaju takve vrste s takvim posledicama ona javnost obavesti o tome da ona ne zna ništa, osim da „nisu učestvovale nadležne gradske službe".

 
sreda, 27 april 2016 07:37

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pismom upućenim gradonačelniku Beograda pozvao gradske vlasti da objave sve relevantne informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila izvedeno rušenje dela Savamale na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Prema informacijama koje je Poverenik dobio od građana, tridesetak ljudi koji su bili maskirani, sa "fantomkama" na glavama i naoružani palicama, sproveli su, sa tri bagera, rušenje objekata koje su koristili privatni korisnici u površini od oko 1000 kvadratnih metara. Prethodno su vezali noćnog čuvara i oduzeli mu mobilni telefon.

 
sreda, 20 april 2016 08:09

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozdravio je najavu Ministarstva privrede da će u narednih nekoliko dana biti javno objavljen Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil.

Proaktivno objavljivanje informacija o svim, pogotovo najkrupnijm raspolaganjima javnom imovinom i novcem, jedini je ispravan odnos prema pravima javnosti utvrđenim Ustavom i zakonom. Poverenik smatra da je veoma važno da se ova najava ostvari i da bi bilo veoma dobro da taj postupak označi početak jedne nove prakse, kakva je Srbiji neophodna.

 
utorak, 12 april 2016 08:36

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom obraćanja građana i medija koji izražavaju sumnju da aktivisti političkih stranaka u okviru izborne kampanje nezakonito koriste lične podatke građana, uključujući i one koji se odnose na specifična svojstva (korisnik socijalne pomoći, penzioner, imaju člana porodice sa invaliditetom i sl.) još jednom upozorava sve učesnike u izbornom procesu da su dužni da se prema ličnim podacima građana odnose u skladu sa zakonom.

Obrada navedenih i drugih ličnih podataka građana, bez osnova u zakonu i bez njihovog pristanka, je nedopuštena i kažnjiva. Sličnih pojava bilo je i tokom ranijih izbora i poverenik je na njih upozoravao i reagovao u skladu sa svojim ovlašćenijma, uključujući i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih funkcionera vlasti, odnosno političkih stranaka.

 
četvrtak, 07 april 2016 07:44

 

01.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primiće danas posebno priznanje Društva za informatiku Srbije - "Plaketu za izvanredan doprinos iz informatike u 2016.godini".

Priznanje je dodeljeno za inovativnu primenu IKT u poslovnom okruženju, konkretno za Portal otvorenih podataka Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je prvi naš državni organ koji je u potpunosti otvorio podatke o svom radu, što podrazumeva da su javno dostupni, da mogu slobodno da se koriste bez ograničenja, da su mašinski čitljivi, pravovremeni i besplatni http://data.poverenik.rs/ ili http://otvorenipodaci.poverenik.rs/ .

Izražavajući zadovoljstvo zbog ovog priznanja, poverenik Rodoljub Šabić je pored ostalog izjavio i sledeće:

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 28.4.2016.

    U PROCEDURI: 3.970

    OBRAĐENO: 42.035

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs