уторак, 26 мај 2015 11:08

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности посетио је данас Удружења банака Србије и са генералним секретаром Удружења банака разговарао о резултатима и ефектима надзора над применом Закона о заштити података о личности који је Повереник спровео у свим пословним банкама у Србији.

Повереник је још у марту упутио свим пословним банкама (29) упозорење да врше недозвољену обраду података о личности захтевајући и задржавајући копије личних докумената клијената (пасоши, лк, здравствене легитимације итд.) и у оним ситуацијама када то није изричито предвиђено законом. Свим банкама остављен је рок од 30 дана да се поводом упозорења изјасне, а Повереник је најавио да ће донети решења којима ће изричито забранити недозвољене обраде података.

 
петак, 22 мај 2015 12:55

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитник грађана апелују да се при извештавању о животима грађана, чак и када се ради о јавним личностима, много више пажње поведе о приватности и елементарној тактичности, као елементима људског достојанства.

Начин на који је у јавност пласирана вест о одласку познатог глумца Драгана Николића у болницу не само да је противан обавези чувања тајности податка о здравственом стању, већ је нанео непотребно и непримерено узнемирење његовој породици, која се обратила заштитнику и поверенику.

 
петак, 22 мај 2015 08:27

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да јучерашње саопштење Народне банке Србије (НБС), у коме се инсинуира постојање некаквих наводних пропуста у поступку надзора над применом Закона о заштити података о личности који је Повереник спровео у свим пословним банкама у Србији, за ефекат може имати само дезинформисање јавности.

Овакво саопштење НБС, независно од мотива, објективно представља подршку недозвољеној обради личних података грађана од стране пословних банака.

 
четвртак, 21 мај 2015 09:28

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности приводи крају поступак надзора над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности (ЗЗПЛ) у пословним банкама које раде у Србији.

Повереник је још током марта, након непосредно спроведеног надзора, упутио на адресе свих банака Упозорење да на различите начине врше недозвољену обраду података о личности тако што, без основа у закону, захтевају и задржавају фотокопије одређених докумената које садрже личне податке (личне карте и пасоше лица овлашћених за заступање, лица са картона депонованих потписа и овлашћених доносилаца налога и готовине, власника 25% или више управљачког дела, председника и чланова скупштине станара, здравствене легитимације неких лица итд.).

 
среда, 13 мај 2015 12:09

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је од Безбедносно-информативне агенције обавештење о извршењу решења Повереника у вези са информацијама о примени посебних поступака и мера тајног прикупљања података из надлежности Безбедносно-информативне агенције. У прилогу обавештења БИА је доставила и доказ о извршењу означеног решења.

 

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 30.4.2015.

    У ПРОЦЕДУРИ: 3.990

    ОБРАЂЕНО: 34.027

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir

АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs