НасловнаСаопштења и актуелностиРЕАКЦИЈА МУП-А НА УПОЗОРЕЊЕ ПОВЕРЕНИКА ПОВОДОМ "ОБРАДЕ "Ф" ДИЈАГНОЗА" - ИСПРАВНА, АЛИ НЕДОВОЉНА
понедељак, 10 јул 2017 11:39
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је изјашњење Министарства унутрашњих послова (МУП) о предузетим мерама и планираним активностима поводом Упозорења које је Повереник прошлог месеца, након спроведеног надзора, упутио МУП-у у вези са обрадом података о личности грађана са "Ф" дијагнозом, као и обрадом неких других личних података, без ваљаног правног основа.

Повереник оцењује као добру и исправну реакцију то што су, како у изјашњењу МУП-а стоји "Дирекција полиције, Управа полиције и Управа саобраћајне полиције започеле су рад на припреми предлога Обавезне инструкције о начину организовања рада на безбедносним секторима и полицијским одељењима која има за циљ трајно отклањање неправилности које су наведене у Упозорењу Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности."

Повереник наглашава да је веома важно да наведена Обавезна инструкција буде припремљена и да њена примена почне у што је могуће краћем року, и тако омогући превазилажење значајног броја проблема наслеђених из прошлости, а предуго толерисаних.

Повереник, међутим, упозорава да је за решавање свих отворених проблема у вези са обрадом података о личности, како у области унутрашњих послова тако и генерално, потребно много више. Нужна је потпуна, коренита промена односа свих надлежних, а пре свега Владе Србије према веома лошем стању у овој области и према несхватљивом кашњењу у предузимању законодавних активности потребних да се она уреди на адекватан начин.

У вези са стањем у области унутрашњих послова, повереник подсећа да је МУП, још 2014. почело рад и израдило, уз добру сарадњу са Повереником, Нацрт закона о евиденцијама и обради података, с циљем да доношењем тог закона отклони све тешкоће у спровођењу и извршавању Закона о заштити података о личности, али да до данас процедура усвајања тог закона није спроведена.

На општем, генералном нивоу, имамо још драстичнији пример. То је "активност" на доношењу новог Закона о заштити података о личности. У ту сврху, још средином 2012. формирана је владина међуресорска радна група, али је и после 5 година "рада" изостао било какав ефекат. Покушаји Повереника да помогне игнорисани су. С тим у вези, повереник подсећа да је недавно, уз подршку највећег дела компетентних субјеката цивилног сектора и струке, Влади ставио на располагање нови Модел закона о заштити података о личности, у највећој могућој мери усаглашен и са Општом уредбом ЕУ.

Повереник апелује на надлежне да без одлагања предузму активности на усвајању закона који су неопходна претпоставка за то да се стање у области заштите податкаа о личности подигне на бар минимално прихватљив ниво.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs