НасловнаСаопштења и актуелностиСНИМАЊЕ ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ И ОБРАДА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ
четвртак, 07 септембар 2017 09:03
Штампа

Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обраћа се већи број грађана и новинара, поводом снимања возила од стране ЈП "Путеви Србије" и прослеђивања тих снимака МУП-у, с питањем - да ли то представља повреду права на заштиту података о личности?

У циљу отклањања могућих дилема, повереник подсећа да је Скупштина Србије, усвајајући Закон о безбедности саобраћаја на путевима, поред осталог, утврдила за органе надлежне за послове саобраћаја и полиције, овлашћење за снимање саобраћаја у сврху документовања саобраћајних прекршаја (чл.286 ст.1), као и могућност да ти органи у ту сврху овласте управљача пута, јавно предузеће или установу за снимање саобраћаја (чл.286 ст.2).

Повереник не може да улази у сврсисходност и оправданост решења из Закона о безбедности саобраћаја на путевима која не спадају у његову надлежност. Што се тиче података о возилима (снимак њиховог облика и регистарске таблице), они, начелно, нису подаци о личности, јер се односе само на возила, тј. ствари, не личности. Ови подаци могу постати подаци о личности само у случају када их је могуће повезати са власником, односно када је, на основу њих, могуће идентификовати власника возила. Таква могућност је везана за увид у саобраћајну дозволу у којој су, поред података о возилу, уписани и подаци о власнику, односно за обраду података из одговарајуће базе МУП-а.

Само снимање возила од стране јавног предузећа, којим би се регистровали прекршаји, и достављање тих података полицији, у том смислу, не представља обраду података о личности. Јавно предузеће евидентира да је возило са одређеним регистарским бројем прекорачило дозвољену средњу (просечну) брзину на ауто-путу, чиме је извршен прекршај, али без сазнања о томе ко је власник или возач истог. Возилом може управљати власник, члан његове породице, пријатељ или чак лице које је возило украло. То, јавно предузеће не зна, а нема овлашћење ни да утврђује.

Када добије податак да је одређено возило прекорачило дозвољену брзину, полиција је законом овлашћена да започне обраду података о личности, у циљу утврђивања прекршиоца односно прекршајног кажњавања.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs