utorak, 17 maj 2016 10:15

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u gradskoj opštini Obrenovac. Postupak je pokrenut povodom izjave predsednika opštine u okviru intervuja koji je dao portalu "Insajder", da je stranoj kompaniji, potencijalnom investitoru omogućen uvid u 55.000 zdravstvenih kartona građana, odnosno analiza podataka, po zakonu naročito osetljivih, sadržanih u tim kartonima.

Izričita izjava "onda su analizirali svih 55.000 zdravstvenih kartona" s pravom je izazvala uznemirenje i reakcije javnosti. Ipak, u postupku nadzora, utvrđeno je da je izjava data neoprezno, odnosno neodgovorno, a da u stvarnosti nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti.

 
ponedeljak, 16 maj 2016 09:40

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je danas Vladi Srbije zahtev kojim od Vlade traži da ona u skladu sa obavezama iz člana 28 stav 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i obezbedi izvršenje rešenja koje je Poverenik doneo u postupku po žalbi podnetoj protiv Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza RS i kojim je naložio davanje traženih informacija od javnog značaja.

 
sreda, 11 maj 2016 09:59

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Skupštini grada Beograda inicijativu da jedna ulica u Beogradu dobije ime velikog i zaslužnog prijatelja naše zemlje i grada - Žorža Matea.

 
utorak, 10 maj 2016 10:27

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorava sve subjekte koji se bave obradom podataka o zdravstvenom stanju građana na obavezu da se prema tim podacima odnose na način utvrđen zakonom.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i posebno Zakonom o pravima pacijenata, izričito je utvrđeno da podaci o zdravstvenom stanju spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka. Zakon o pravima pacijenata nalaže obavezu postupanja s tim podacima kao sa poverljivim, i izričito zabranjuje saopštavanje drugim licima. Samo izričit pismeni pristana pacijenta ili odluka suda mogu osloboditi od dužnosti čuvanja poverljivosti ovih informacija.

 
petak, 06 maj 2016 10:35

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskoj opštini Obrenovac.

Povereniku se obratio veći broj građana povodom vesti, odnosno povodom izjave predsednika Opštine Obrenovac da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca, te da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji "Mei Ta".

S tim u vezi Poverenik podseća da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se vrši uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se vrši pod uslovima na način i od strane lica predviđenih zakonom.

Što se tiče podataka o zdravstvenom stanju građana posebno, oni spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka i pored zaštite predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti moraju da uživaju i posebnu zaštitu predviđenu Zakonom o pravima pacijenata, kojim je utvrđeno da se podaci o zdravstvenom stanju bez pristanka pacijenta trećim licima mogu dati jedino po nalogu suda.

Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

 

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 28.4.2016.

    U PROCEDURI: 3.970

    OBRAĐENO: 42.035

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs