petak, 06 maj 2016 10:35

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskoj opštini Obrenovac.

Povereniku se obratio veći broj građana povodom vesti, odnosno povodom izjave predsednika Opštine Obrenovac da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca, te da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji "Mei Ta".

S tim u vezi Poverenik podseća da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se vrši uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se vrši pod uslovima na način i od strane lica predviđenih zakonom.

Što se tiče podataka o zdravstvenom stanju građana posebno, oni spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka i pored zaštite predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti moraju da uživaju i posebnu zaštitu predviđenu Zakonom o pravima pacijenata, kojim je utvrđeno da se podaci o zdravstvenom stanju bez pristanka pacijenta trećim licima mogu dati jedino po nalogu suda.

Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

 

 
četvrtak, 05 maj 2016 08:28

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Vladi Srbije zahtev da Vlada u skladu sa njenom obavezom iz člana 28. Zakona o slobodnom pristupu informacijama prinudom izvrši rešenje Poverenika kojim je naloženo Ministarstvu rudarstva i energetike da tražiocu informacija, novinaru Balkanske istraživačke mreže (BIRN) dostavi kopiju Inicijalnog memoranduma o razumevanju, zaključenog između JP "Elektroprivrede" Srbije i kompanije "Amplex Emirates LLC".

 
ponedeljak, 02 maj 2016 08:29

26.11.2008Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima Srbije 3. maj, njihov dan.

Uz čestitke, Poverenik je novinarima poželeo ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti.

 
sreda, 27 april 2016 15:15

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je odgovor gradonačelnika Beograda na njegov poziv da gradske vlasti pruže javnosti relevantne informacije o rušenju 1000 metara kvadratnih poslovnog prostora u Savamali, u noći 25. aprila od strane maskiranih lica, pod fantomkama, koji su tom prilikom lišavali građane slobode kretanja, oduzimali im mobilne telefone i druge pokretne stvari, kao poputno neadekvatan obavezama koje gradska vlast ima prema javnosti, građanima Beograda i Srbije.

Nije prihvatljivo da gradska vlast smatra dovoljnim da o događaju takve vrste s takvim posledicama ona javnost obavesti o tome da ona ne zna ništa, osim da „nisu učestvovale nadležne gradske službe".

 
sreda, 27 april 2016 07:37

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pismom upućenim gradonačelniku Beograda pozvao gradske vlasti da objave sve relevantne informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila izvedeno rušenje dela Savamale na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Prema informacijama koje je Poverenik dobio od građana, tridesetak ljudi koji su bili maskirani, sa "fantomkama" na glavama i naoružani palicama, sproveli su, sa tri bagera, rušenje objekata koje su koristili privatni korisnici u površini od oko 1000 kvadratnih metara. Prethodno su vezali noćnog čuvara i oduzeli mu mobilni telefon.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 28.4.2016.

    U PROCEDURI: 3.970

    OBRAĐENO: 42.035

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs