sreda, 07 decembar 2016 12:15

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da novinarki "Insajder produkcije" iz Beograda, dostavi kopiju službene beleške koja sadrži obrazloženje odluke da se ne pokreće postupak u slučaju pada vojnog helikoptera, u blizini Beograda, 13.3.2015.godine.

 
utorak, 06 decembar 2016 12:05

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podatka o ličnosti (ZZPL) u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), povodom objavljivanja na internetu, od strane člana Upravnog odbora RFZO, Marjana Rističevića, ličnih podataka maloletne osiguranice, iz matične evidencije Fonda i tim povodom uputio odgovarajuće Upozorenje.

U postupku nadzora utvrđene su nepravilnosti u postupanju RFZO u obradi podataka o ličnosti osiguranika, kako u vidu stavljanja na raspolaganje, bez valjanog pravnog osnova, članu Upravnog odbora, ličnih podataka iz matične evidencije, tako i u vidu nepreduzimanja potrebnih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera zaštite podataka o ličnosti saglasno obavezi propisanoj članom 47. ZZPL.

 
petak, 25 novembar 2016 09:39

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti juče je apelovao na Vladu, kao predlagača, i na narodne poslanike da u postupku usvajanja Zakona još jednom s punom pažnjom odgovorno ocene opravdanost usvajanja predloženih zakonskih rešenja, opredeljujući se za ona kojima se željeni ciljevi mogu postići na način što manje invazivan po privatnost građana i što manje rizičan za njihove lične podatke.

 
četvrtak, 24 novembar 2016 09:35

Pred Narodnom skupštinom Republike Srbije u proceduri je Predlog zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. O rešenjima sadržanim u predlogu ovog zakona, njegovim efektima i dometima javnost se izveštava na izrazito pozitivan, afirmativan način. Međutim, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da javnost nije dovoljno upoznata i sa potencijalno negativnim efektima koje ovaj Zakon može imati u pogledu privatnosti lica, odnosno zaštite podataka o ličnosti.

 
sreda, 23 novembar 2016 12:33

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao vrlo pozitivne informacije o tome da Direkcija za elektronsku upravu preduzima mere radi veće bezbednosti komunikacije koju građani ostvaruju preko Portala E-uprave, te da je u okviru toga pribavljen novi SSL sertifikat koji se testira i koji će u dogledno vreme biti stavljen u funkciju.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.11.2016.

    U PROCEDURI: 4.263

    OBRAĐENO: 46.573

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs