sreda, 01 oktobar 2014 07:36

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je kao važno, dobro i korisno pobolјšanje situacije u pogledu javnosti informacija o sredstvima pomoći za otklanjanje posledica katastrofalnih poplava.

Na sajtu Ministarstva finansija sada su dostupne informacije i o aktuelnom stanju sredstava i o ukupnom iznosu uplaćenog novca na račun ministarstva od početka prikuplјanja, u okviru čega je posebno iskazan i iznos uplata izvršenih preko operatora mobilne telefonije, a istovremeno su na sajtu Kancelarije za pomoć i obnovu poplavlјenih područja objavlјeni podaci o dodelјenoj državnoj pomoći čije poređenje sa podacima Ministarstva finansija upućuje na zaklјučak da sredstva nisu korišćena za druge isplate osim onih koje su vršene preko Kancelarije.

 
utorak, 30 septembar 2014 09:56

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem je naložio Gradskoj upravi Grada Beograda da u roku od 5 dana od dana prijema rešenja obavesti Mrežu za restituciju u Srbiji - Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" u Beogradu, da li poseduje informacije, odnosno dokumente iz kojih se može saznati broj i ishod rešenih predmeta koji se odnose na lokacije koje obuhvata područje Projekta "Beograd na vodi", te da ukoliko takve dokumente poseduje kopije istih dostavi tražiocu.

Gradska uprava (Sekretarijat za legalizaciju kome je zahtev neposredno podnet) bila je po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja (čl.16.st.1) dužna da bez odlaganja a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, tražioca informacije obavesti da li poseduje tražene informacije i ukoliko iste poseduje, dostavi kopije dokumenata u kojima su one sadržane, ili da u suprotnom, ako nalazi da za to postoje zakonom predviđeni razlozi donese rešenje o odbijanju zahteva.

 
ponedeljak, 29 septembar 2014 09:36

01.12.2008.Danas je u Beogradu u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije uz učešće velikog broja predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna, 28. septembar. Skupu su se obratili: nj.e. Piter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji, Saša Janković zaštitnik građana i Rodolјub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na skupu je predstavlјena publikacija III - Slobodan pristup informacijama – "Stavovi i mišlјenja Poverenika", koju je prezentovala Stanojla Mandić, zamenica poverenika.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, poverenik Rodolјub Šabić je izjavio:

 
ponedeljak, 29 septembar 2014 07:38

Javna debata "Klјučni nalazi godišnjih izveštaja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana iz ugla lokalne zajednice" održaće se u sredu 1.oktobra 2014. u sali Skupštine opštine Vranje s početkom u 12 časova.

Ovakva debata biće organizovana u još 4 grada u Srbiji (Zaječar, Novi Pazar, Kikinda i Kragujevac) da bi se širem krugu organa, medija i pre svega građana u lokalnim zajednicama omogućilo da iznesu svoje stavove o klјučnim nalazima iz godišnjih izveštaja 2 nezavisna organa za zaštitu lјudskih prava.

Pitanja za debatu možete postaviti na imejl adresu Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili posredstvom Tvitera  #ZastitnikPoverenik , u nastavku možete preuzeti godišnje izveštaje 2 organa za 2013. godinu:

Izveštaj o sprovođenju zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2013. godinu

Redovni godišnji izveštaj zaštitnika građana za 2013. godinu.

 
petak, 26 septembar 2014 09:24

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem je naložio Gradskoj upravi Grada Beograda da najkasnije u roku od 5 dana obavesti Organizaciju "Transparentnost Srbija" da li u vezi sa objektom u Karađorđevoj br. 48 ("Beogradska zadruga") poseduje: dokumente iz kojih se može saznati ko je vlasnik a ko korisnik objekta, osnov korišćenja istog, kao i ko je bio investitor obnove navedenog objekta izvršene u 2014. godini; građevinsku i druge neophodne dozvole za izvođenje radova na obnovi objekta; odluke, dozvole i ugovore u vezi sa izvođenjem radova na preuređenju saobraćajne infrastrukture ispred objekta kao i dokumente koji se odnose na plaćanje tih radova, te da ih ukoliko ih poseduje dostavi tražiocu informacija.

 

javna-rasprava-zpl-baner-lat

Statistika

 • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

  na dan 30.9. 2014.

  U PROCEDURI: 3.611

  OBRAĐENO: 29.432

   

  Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs