četvrtak, 29 septembar 2016 09:10

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom javnom tužiocu pismo u kome upozorava na to da nepostupanje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu po rešenju Poverenika kojim je naložio dostavljanje tražiocu informacija "iz kojih se može saznati broj predmeta kao i ime i prezime postupajućeg tužioca koji vodi postupak povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu (slučaj „Savamala")", predstavlja nepoštovanje zakona i kažnjiv prekršaj.

 
sreda, 28 septembar 2016 10:47

Danas je u Beogradu u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije uz učešće velikog broja predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna, 28. septembar. Skupu su se obratili: Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Saša Janković, zaštitnik građana i šef kabineta Ambasadora Misije OEBS u Srbiji, gdin Đovani Gabasi.

Na skupu su predstavljeni publikacija "V - Slobodan pristup informacijama – Stavovi i mišljenja Poverenika" i Platforma za izradu informatora o radu organa javne vlasti.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

 
ponedeljak, 26 septembar 2016 08:52

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da Saopštenje Komunalne policije Grada Beograda od 25. 9. 2016. godine pod nazivom "Sve radimo po zakonu" (u kome se Upozorenje Poverenika nakon sprovedenog postupka nadzora povodom nedozvoljenog snimanja građana ili pripadnika policije prikazuje sasvim netačno) predstavlja neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti.

Potpuno je neprihvatljivo da Komunalna policija postupak nadzora koje je Poverenik sproveo u skladu sa zakonom i Upozorenje koje je tom prilikom uputio ocenjuje kao "tendenciozno" i pored činjenica koje su utvrđene od strane ovlašćenih lica Poverenika i konstatovane u Zapisniku koji je potpisao predstavnik Komunalne policije.

 
četvrtak, 22 septembar 2016 10:25

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nakon sprovedenog postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, od strane Komunalne policije Grada Beograda (kao unutrašnje organizacione jedinice u sastavu jedinstvenog organa Gradske uprave Grada Beograda), uputio je pismo gradonačelniku Beograda.

U prilogu pisma poverenik je gradonačelniku dostavio Upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da ga u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.

 
petak, 16 septembar 2016 08:53

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Vladi Srbije zahtev da ona, u skladu sa svojom obavezom iz čl. 28. st. 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, prinudom obezbedi izvršenje rešenja Poverenika kojim je naložio Gradskom zavodu za veštačenje u Beogradu da listu "Danas" iz Beograda dostavi tražene informacije odnosno dokumenta iz kojih se može saznati broj predmeta u kojima je veštačila veštak L.M., predmet veštačenja, vrednost sporova i stranke u tim predmetima.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

 • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

  na dan 31.8.2016.

  U PROCEDURI: 4.191

  OBRAĐENO: 44.495

   

  Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka


konkurs-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs