utorak, 26 maj 2015 11:08

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti posetio je danas Udruženja banaka Srbije i sa generalnim sekretarom Udruženja banaka razgovarao o rezultatima i efektima nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji.

Poverenik je još u martu uputio svim poslovnim bankama (29) upozorenje da vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući kopije ličnih dokumenata klijenata (pasoši, lk, zdravstvene legitimacije itd.) i u onim situacijama kada to nije izričito predviđeno zakonom. Svim bankama ostavljen je rok od 30 dana da se povodom upozorenja izjasne, a Poverenik je najavio da će doneti rešenja kojima će izričito zabraniti nedozvoljene obrade podataka.

 
petak, 22 maj 2015 12:55

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana apeluju da se pri izveštavanju o životima građana, čak i kada se radi o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povede o privatnosti i elementarnoj taktičnosti, kao elementima ljudskog dostojanstva.

Način na koji je u javnost plasirana vest o odlasku poznatog glumca Dragana Nikolića u bolnicu ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podatka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku.

Poverenik i Zaštitnik podsećaju na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice. Istovremeno, iako ni jedan ni drugi organ nema kontrolna ovlašćenja prema medijima, zaštitnik i poverenik apeluju na medijske poslenike da, zarad tiraža i senzacionalizma, ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima, koji, čak i kada su javne ličnosti, imaju pravo da u određenim situacijama budu „ostavljeni na miru".

Dva organa podsećaju i da kodeks novinarske profesije striktno propisuje poštovanje ljudskog dostojanstva i pažljiv i profesionalan, odgovoran odnos prema ljudima.

Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana.

 

 
petak, 22 maj 2015 08:27


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da jučerašnje saopštenje Narodne banke Srbije (NBS), u kome se insinuira postojanje nekakvih navodnih propusta u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji, za efekat može imati samo dezinformisanje javnosti.

Ovakvo saopštenje NBS, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka.

 
četvrtak, 21 maj 2015 09:28

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti privodi kraju postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) u poslovnim bankama koje rade u Srbiji.

Poverenik je još tokom marta, nakon neposredno sprovedenog nadzora, uputio na adrese svih banaka Upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti tako što, bez osnova u zakonu, zahtevaju i zadržavaju fotokopije određenih dokumenata koje sadrže lične podatke (lične karte i pasoše lica ovlašćenih za zastupanje, lica sa kartona deponovanih potpisa i ovlašćenih donosilaca naloga i gotovine, vlasnika 25% ili više upravljačkog dela, predsednika i članova skupštine stanara, zdravstvene legitimacije nekih lica itd.).

 
sreda, 13 maj 2015 12:09

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je od Bezbednosno-informativne agencije obaveštenje o izvršenju rešenja Poverenika u vezi sa informacijama o primeni posebnih postupaka i mera tajnog prikupljanja podataka iz nadležnosti Bezbednosno-informativne agencije. U prilogu obaveštenja BIA je dostavila i dokaz o izvršenju označenog rešenja.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.4.2015.

    U PROCEDURI: 3.990

    OBRAĐENO: 34.027

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs