НасловнаAktuelnosti

Aktuelnosti

sreda, 18 jun 2014 08:18
Štampa PDF

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom prijava većeg broja građana, u kojima ističu da su od „EPS SNABDEVANјE" primili poziv za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), kao i da im se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete u slučaju da to ne učine. Poverenik je izvršio nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane „EPS SNABDEVANјE". Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju zaklјučio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaklјučenja ugovora o prodaji električne energije sa „EPS SNABDEVANјE", niti radi eventualnog vođenja postupka prinudne naplate potraživanja od strane „EPS SNABDEVANјE", a što su od strane „EPS SNABDEVANјE" navedeni kao razlozi za potraživanje.

U odsustvu zakonskog osnova za obradu JMBG u ove svrhe, morao bi postojati pristanak, odnosno saglasnost lica. Ali da bi saglasnost bila valјana, potrebno je da bude slobodno data, što ovde nije slučaj, jer se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete, i to neke nejasne, nedefinisane štete.

Nakon sprovedenog nadzora, Poverenik je uputio Upozorenje „EPS SNABDEVANјE" da vrši nedozvonjenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od 8 dana od dana prijema Upozorenja obavesti Poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike - krajnje kupce električne energije, o preduzetim merama na otklanjanju nepravilnosti.

 
ponedeljak, 19 maj 2014 12:34
Štampa PDF

Od 18.maja 2014. godine aktivan je PAYPAL račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlјe i regiona.

Račun pripada Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu, a sredstva koja se uplate se direktno prebacuju na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti - poplava.

Uplate je moguće izvršiti putem adrese floodrelief.gov.rs .

 

 

 
ponedeljak, 07 april 2014 09:30
Štampa PDF

PRISTUP INFORMACIJAMA I ZAŠITU PODATAKA I LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dostavio je visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji., publikacije Poverenika: Zaštita uzbunjivača (2013), Priručnik o slobodnom pristupu informacijama – stavovi i mišljenja Poverenika (2013), Priručnik o zaštiti podataka – priručnik za rukovaoce (2012), Priručnik o slobodnom pristupu informacijama – izvod iz prakse Poverenika (2012), Priručnik za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (2010). Publikacije su dostavljene u cilju unapređivanja znanja u oblastima prava na slobodan pristup informacijama i zaštite podataka o ličnosti.

Publikacije su upućene svim visokoškolskim ustanovama (220) u Srbiji, a sve su dostupne i u elektronskoj formi na internet prezentaciji Poverenika www.poverenik.rs .

 

 
četvrtak, 20 mart 2014 15:19
Štampa PDF

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić i prof. dr Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu potpisali su danas Sporazum o dugoročnoj saradnji ove dve institucije.

Saradnja će posebno biti posvećena razvoju i unapređenju transparentnosti rada organa vlasti, primeni i korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u njihovom radu, razvoju i primeni standarda, kao i razvoju i unapređenju zaštite podataka o ličnosti koje obrađuju organi vlasti i druga lica.

Fakultet će, radi realizacije navedenih ciljeva, u saradnji sa predstavnicima Poverenika, pripremiti i realizovati posebne obuke (seminare, treninge, itd.), a u cilju unapređenja znanja i kompetencija studenata Fakulteta, saradnja će se ostvarivati i kroz predavanja Poverenika i njegovih saradnika, studentske prakse i praktične obuke kod Poverenika, realizovanja istraživanja za potrebe završnih, master, specijalističkih akademskih i doktorskih radova.

Saradnja Poverenika i FON-a traje već nekoliko godina, a danas potpisanim sporazumom se i potvrđuje i diže na viši nivo.

 

 

 

strana 1 od 12

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

javna-rasprava-zpl-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka oličnosti

    na dan 30.6.2014.

    U PROCEDURI: 3.577

    OBRAĐENO: 27.472

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


konkurs-baner-lat


get_adobe_reader

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs