NaslovnaIz medijaVraćaju se duvajući u pištaljku?
petak, 26 oktobar 2007 10:08
Štampa PDF
Izvor: Politika

Klasifikovanje određenih informacija kao tajnih podrazumeva zakonitu proceduru i mehanizme zaštite kako bi se izbegla svaka samovolja i zloupotreba. Podaci ili dokumenti koji se jednom označe kao tajna ne ostaju to zauvek, već u zavisnosti koliko su poverljivi imaju i određeni "rok trajanja".  

Ovo su samo neke od novina koje bi trebalo da se nađu u budućem zakonu o tajnim informacijama, a čiji su model predstavili juče autori, profesor dr Vladimir Vodinelić, mr Dejan Milenković i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja. Samo dve-tri zemlje Evrope nemaju savremeni zakon o tajnama, ali i onaj o slobodnom pristupu javnim informacijama valjalo bi dopuniti.

Šabić je, recimo, primetio da je za njegovu primenu ključno da postoji politička volja, ali i mehanizmi odgovornosti za nepoštovanje propisa. Za tri godine bilo je više hiljada prekršaja tog zakona, procesuirano je stotinak, ali kaže da je svega pet kažnjeno. Vladi koja je nadležna da sprovede odluke poverenika upućeno je nekoliko desetina takvih zahteva, ali nije sprovela nijedan.

Ubuduće predlaže se da, umesto ovlašćenog lica za pristup informacijama, bude odgovoran starešina državnog organa, kao i da se uvede institut insajdera ili duvača u pištaljku. Reč je o licu koje, uprkos radnoj obavezi da određene informacije čuva kao tajnu, takve informacije učini dostupnim javnosti u slučajevima korupcije i sličnih nezakonitih radnji, a insajder ne bi bio pozivan na odgovornost.

Koalicija za slobodu pristupa informacijama koja okuplja više nevladinih organizacija namerava da u najskorije vreme počne da prikuplja potpise građana Srbije kako bi obezbedila da se modeli ovih zakona nađu što pre u srpskom parlamentu.

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs