četvrtak, 05 maj 2016 08:28

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Vladi Srbije zahtev da Vlada u skladu sa njenom obavezom iz člana 28. Zakona o slobodnom pristupu informacijama prinudom izvrši rešenje Poverenika kojim je naloženo Ministarstvu rudarstva i energetike da tražiocu informacija, novinaru Balkanske istraživačke mreže (BIRN) dostavi kopiju Inicijalnog memoranduma o razumevanju, zaključenog između JP "Elektroprivrede" Srbije i kompanije "Amplex Emirates LLC".

 
ponedeljak, 02 maj 2016 08:29

26.11.2008Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima Srbije 3. maj, njihov dan.

Uz čestitke, Poverenik je novinarima poželeo ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti.

 
sreda, 27 april 2016 15:15

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je odgovor gradonačelnika Beograda na njegov poziv da gradske vlasti pruže javnosti relevantne informacije o rušenju 1000 metara kvadratnih poslovnog prostora u Savamali, u noći 25. aprila od strane maskiranih lica, pod fantomkama, koji su tom prilikom lišavali građane slobode kretanja, oduzimali im mobilne telefone i druge pokretne stvari, kao poputno neadekvatan obavezama koje gradska vlast ima prema javnosti, građanima Beograda i Srbije.

Nije prihvatljivo da gradska vlast smatra dovoljnim da o događaju takve vrste s takvim posledicama ona javnost obavesti o tome da ona ne zna ništa, osim da „nisu učestvovale nadležne gradske službe".

 
sreda, 27 april 2016 07:37

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pismom upućenim gradonačelniku Beograda pozvao gradske vlasti da objave sve relevantne informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila izvedeno rušenje dela Savamale na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Prema informacijama koje je Poverenik dobio od građana, tridesetak ljudi koji su bili maskirani, sa "fantomkama" na glavama i naoružani palicama, sproveli su, sa tri bagera, rušenje objekata koje su koristili privatni korisnici u površini od oko 1000 kvadratnih metara. Prethodno su vezali noćnog čuvara i oduzeli mu mobilni telefon.

 
sreda, 20 april 2016 08:09

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozdravio je najavu Ministarstva privrede da će u narednih nekoliko dana biti javno objavljen Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil.

Proaktivno objavljivanje informacija o svim, pogotovo najkrupnijm raspolaganjima javnom imovinom i novcem, jedini je ispravan odnos prema pravima javnosti utvrđenim Ustavom i zakonom. Poverenik smatra da je veoma važno da se ova najava ostvari i da bi bilo veoma dobro da taj postupak označi početak jedne nove prakse, kakva je Srbiji neophodna.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 28.4.2016.

    U PROCEDURI: 3.970

    OBRAĐENO: 42.035

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs