četvrtak, 11 februar 2016 08:56

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, povodom jučerašnjeg objavljivanja spiskova korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda.

Poverenik ocenjuje da je dobro što su ovi spiskovi već uklonjeni, ali da je nedopušteno i neshvatljivo to da se oni uopšte pojave na vidnom mestu Odelenja Gradskom centra za socijalni rad u Rakovici.

 
utorak, 09 februar 2016 09:45

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je danas Vladi Srbije 7 zahteva u kojima od Vlade traži da ona u skladu sa obavezama iz člana 28 stav 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i obezbedi izvršenje rešenja koje je poverenik doneo u postupcima po žalbama podnetim protiv JP Srbijagas i kojim je naložio davanje traženih informacija od javnog značaja.

Rešenja se odnose na informacije o troškovima za reprezentaciju, o donatorstvima i sponzorstvima Srbijagasa, o plaćenim penalima, o platama, dnevnicama i drugim izdacima, ugovore o angažovanju i plaćanju spoljnih saradnika i informacije odnosno dokumentaciju u vezi sa sprovođenjem tendera.

Prethodno, pre obraćanja Vladi, poverenik je na zahtev tražioca informacija u postupku administrativnog izvršenja u svih 7 slučajeva izrekao novčane kazne od po 200.000 dinara odnosno ukupno 1.400.000 dinara.

Budući da i nakon plaćanja kazni JP Srbijagas nije postupila po nalozima koji su po Zakonu obavezujući i konačni, Poverenik je zatražio od Vlade da ona shodno svojoj zakonskoj obavezi obezbedi izvršenje rešenja merama neposredne prinude.

 

 
ponedeljak, 08 februar 2016 12:43

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu (poverenik Rodoljub Šabić i dekan prof.dr Sima Avramović) zaključili su danas Sporazum o saradnji, odnosno zajedničkom angažovanju o obavljanju studentske prakse u Službi poverenika.

Poverenik će na osnovu Sporazuma organizovati program stručne prakse u Službi poverenika u organizacionim jedinicama koje postupaju po žalbama na slobodan pristup informacijama i koje se bave harmonizacijom propisa u ovoj oblasti sa standardima EU.

Na osnovu prethodno utvrđene rang liste kandidata, dve grupe od po pet studenata biće raspoređene na praksu u Službi poverenika u trajanju od tri sedmice.

U okviru obavljanja studentske prakse studenti će moći uz podršku predstavnika Službe poverenika obavljati i određena istraživanja od značaja za pravnu regulativu i uporednu praksu ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama.

 

 
petak, 29 januar 2016 10:24

Zamenik poverenikа za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Aleksandar Resanović, učestvovao je u radu Okruglog stola koji je povodom Dana zaštite podataka o ličnosti organizovao Poverenik za informacije Republike Slovenije, 28 januara 2016. godine, u Ljubljani, u sali Skupštine Slovenije.

 
četvrtak, 28 januar 2016 12:27

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obeležio je 28. januar, Dan zaštite podataka o ličnosti konferencijom za javnost na kojoj je izneo rezultate i glavne probleme u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji.

Učesnicima konferencije, pored poverenika Rodoljuba Šabića, obratili su se i Nj.E. Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške, Luka Bjankoni šef političke sekcije Misije EU u Srbiji i Marinko Radić, generalni sekretar Službe poverenika. Skupu je trebalo da se obrati i zamenica Informacijskog poverenika Republike Slovenije Alenka Jerše, ali je zbog problema u avio-saobraćaju bila sprečena. Ovde možete preuzeti tekst njenog govora. Video snimak cele konferencije možete preuzeti ovde.

 

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.1.2016.

    U PROCEDURI: 3.912

    OBRAĐENO: 39.986

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs