petak, 13 januar 2017 10:23

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu upućenom ministru zdravlja pozvao je na hitno preduzimanje mera kojima će se obezbediti da podaci o ličnosti u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) budu zaštićeni od neovlašćenog pristupa i svake druge zloupotrebe, kao i da se funkcionisanje IZIS-a reguliše na jedini pravno valjan način - zakonom. Poverenik je prethodno u postupku nadzora utvrdio da je Ministarstvo bez valjanog pravnog osnova uspostavilo IZIS kao centralizovanu, elektronsku zbirku podataka u okviru koje vrši obradu podataka o ličnosti pacijenata (uključujući po zakonu "naročito osetljivim" podacima) i zaposlenih iz 451 zdravstvene ustanove.

 
sreda, 11 januar 2017 11:33

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da učini dostupnim javnosti informacije o tome da li je postupajući zamenik višeg javnog tužioca u slučaju Savamala, o nepostupanju policije po njegovim zahtevima i urgencijama, obavestio višeg javnog tužioca u Beogradu, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Narodne skupštine, kao i o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva. Poverenik je takođe naložio da se tražiocu informacija, ukoliko onе postoje, dostave i delovodni brojevi dokumenata koje ih sadrže.

 
sreda, 04 januar 2017 09:30

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Upozorenje koje je Poverenik uputio MUP-u povodom nedozvoljene obrade ličnih podataka građana u podacima "Dnevnim biltenima događaja" kao ispravnu i korisnu.

Upozorenje Poverenika MUP-u upućeno je nakon što je u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti utvrđeno da se podaci iz zbirke podataka "Dnevni događaji", koja obuhvata podatke o intervencijama policije povodom krivičnih dela i prekršaja, ali i ugrožavanja ljudi i imovine od elementarnih nepogoda i svih drugih događaja iz nadležnosti policije, uključujući i lične podatke aktera tih događaja, koriste za "Dnevni bilten događaja" koji se dostavlja širokom krugu eksternih korisnika.

 
utorak, 27 decembar 2016 10:35

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozdravio je to što je Vrhovni kasacioni sud (sednica Građanskog odeljenja) usvojio pravni stav po kome uskraćivanje adekvatnog odgovora tražiocu informacije predstavlja povredu ličnog prava, pa je tražilac informacije kao oštećeni uvek ovlašćen da sam podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Poverenik smatra da je ovakvim pravnim stavom koji je u potpunosti u funkciji zaštite principa zakonitosti i prava građana Vrhovni kasacioni sud na najbolji način odgovorio na Inicijativu za obezbeđivanje jedinstvene sudske primene prave i jednakosti stranaka u prekršajnim postupcima koju je Poverenik uputio Vrhovnom kasacionom sudu polovinom ove godine.

 
ponedeljak, 26 decembar 2016 11:19

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom najava početka rada "Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na Internetu" uputio pismo ministru turizma, trgovine i telekomunikacija.

Poverenik ne dovodi u pitanje već upravo naglašava značaj preduzimanja adekvatnih mera od strane države u svrhu što veće bezbednosti dece na Internetu. Međutim, upravo imajući to vidu smatra da je izuzetno važno da se preduzimanju tih mera pristupa maksimalno seriozno i odgovorno, što podrazumeva poštovanje Ustava i zakona, što manje rizika po pravnu sigurnosti i što manje dodatne konfuzije u inače nekonzistentnom postojećem pravnom okviru zaštite podataka o ličnosti.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.12.2016.

    U PROCEDURI: 4.060

    OBRAĐENO: 47.544

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs