НасловнаSaopštenjaSaopštenje za javnost, 23. 09. 2011.
petak, 23 septembar 2011 10:07
Štampa PDF

26.11.2008

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još jednom upozorava sva javna komunalna preduzeća i na republičkom, i na pokrajinskom, i na lokalnom nivou na obavezu da se prema podacima o ličnosti građana odnose na zakonit način i da ih koriste samo u svrhe predviđene zakonom a u druge svrhe isključivo uz prethodno pribavljenu saglasnost građana o čijim podacima se radi.

S tim u vezi, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Mnogi građani izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se njihovi lični podaci, osim za zakonom predviđene namene, koriste i obrađuju i u druge svrhe, bez njihove saglasnosti. S punim pravom, jer je upotreba tih podataka radi pružanja usluga trećiim licima, dostavljanje raznoraznih ponuda, ugovora po pristupu, propagandnih i sličnih materijala, a pogotovo eventualno davanje tih podataka trećim licima, bez sumnje, nezakonita.

Pre dvadesetak dana Poverenik je tim povodom uputio formalno Upozorenje najvećem Javnom komunalnom preduzeću u zemlji „Infostan“-u iz Beograda. „Infostan“ me  je juče pismeno obavestio da će u potpunosti postupiti u skladu sa Upozorenjem. Generalni direktor me pismeno obavestio da će „Infostan“ prestati sa dosadašnjom praksom a reklamne i slilčne materijale ubuduće dostavljati samo korisnicima čiju saglasnost prethodno pribave. Jednom manjem broju građana, u samo jednoj beogradskoj opštini gde je distribucija započeta biće upućeno odgovarajuće obaveštenje i izvinjenje.

Dobro je što je „Infostan“ ovako odgovorio na Upozorenje i što će višegodišnja loša praksa biti prekinuta. Naravno, ostaje da se uverimo da će to što je napisano biti i ispunjeno. I da ukoliko ne bude preduzmemo mere kao što su formalna zabrana obrade podataka i pokretanje prekršajnih postupaka.

Ovih dana će, povodom sličnih predstavki građana ovlašćena lica Poverenika izvršiti neposredan nadzor i u najvećem komunalnom preduzeću u Vojvodini, „Informatici“ iz Novog Sada. Nije problem pretpostaviti da će to rezultirati upozorenjem Poverenika, istim kakvo je bilo ono upućeno „Infostan“-u. Očekujem da će i „Informatika“, nakon sprovedenog nadzora postupiti na isti način.

Međutim, čak i sasvim nezavisno od veoma skromnih kadrovskih resursa Poverenika, bilo bi potupuno iracionalno da primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti moramo obezbeđivati nadzorom i upozorenjima u svakom od mnoštva komunalnih preduzeća. Zato ih sve još jednom javno pozivam na striktno poštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.“

javna-rasprava-zpl-baner-lat

Statistika

centralni-registar-baner-lat


konkurs-baner-lat


get_adobe_reader

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs