НасловнаSaopštenjaSaopštenje za javnost 24.04.2007
utorak, 24 april 2007 01:01
Štampa PDF

Poverenik za informacije od javnog značaja je danas u Medveđi učestvovao u radu tribine o slobodi pristupa informacijama koju su organizovali Regionalna informativna agencija JUGpres i Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije. Poverenik Rodoljub Šabić je predstavnicima lokalnih vlasti opština Pčinjskog okruga i predstavnicima medija govorio o rezultatima i problemima u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Govoreći o značaju ovog zakona Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio:

„Za sve, a posebno za nerazvijene opštine u Srbiji, veoma je važno da se  obezbedi privredni rast, razvoj i zapošljavanje. Međutim, podjednako je važno da se  istovremeno obezbeđuje i ostvarivanje višeg nivoa ljudskih prava, uključujući svakako i pravo na slobodan pristup informacijama.

Javnost rada i preglednost poslovanja vlasti, posebno dostupnost informacija o raspolaganju materijalnim resursima i budžetskim sredstvima su najbolji način da se obezbede pretpostavke za demokratsku kontrolu vlasti, obnovu autoriteta organa vlasti i efikasnu borbu protiv korupcije.

Za opštine juga Srbije koje su se, uz druge probleme, suočile i sa problemom ozbiljno poljuljanih međunacionalnih odnosa, slobodan pristup informacijama o radu vlasti može imati i poseban, dodatni značaj. Stvaranje uslova za ostvarivanje ovog prava je pravi način da se pokaže da se vlast vrši u interesu svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a samim tim i za uspostavljanje neophodnog međusobnog poverenja“.

 

javna-rasprava-zpl-baner-lat

Statistika

centralni-registar-baner-lat


konkurs-baner-lat


get_adobe_reader

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs