COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је данас, пригодном конференцијом, обележио Међународни дан заштите података о личности, (28. јануар). Конференцији је присуствовао велики број амбасадора и других страних дипломатских представника, представника домаћих органа власти и институција, академске заједнице, НВО и медија.

Скупу су се, поред повереника Родољуба Шабића, обратили и шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Сем Фабрици, Амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад и шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. Андреа Орицио.

На конференцији је указано на резултате и главне проблеме у области заштите података о личности у Србији. Повереник је, и овом приликом оценио, да је неопходна потпуна промена односа државе према стању у овој области, које је оценио као врло забрињавајуће.

Повереник је упозорио да наставак вишегодишње праксе у којој се државне активности у највећој мери, готово искључиво, своде на активности Повереника, уз изостанак активности других надлежних и необјашњиве пропусте и доцње, не може проћи без додатних штетних последица. То ће, извесно, у контексту поглавља о људским правима, негативно утицати на ток преговора о придруживању са ЕУ и, што је још важније, бити константан извор угрожавања и повреда права грађана на приватност.

Повереник је подсетио да је испунио обећање које је дао 28. јануара прошле године, да ће другим надлежним пружити највећу могућу помоћ и да ће у оквиру тога на време ставити Влади на располагање нов модел Закона о заштити података о личности, усклађен са европским стандардима и новом Уредбом о заштити података о личности ЕУ, али истовремено и изразио неразумевање и жаљење поводом тога што Влада ту помоћ није искористила и што је на јавну расправу ставила Нацрт новог закона који је и концепцијски и садржински знатно испод нужног нивоа.

На скупу је презентирана публикација "Заштита података о личности у области радних односа - Ставови и мишљења Повереника".