COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас Амбасадора Краљевине Шведске у Србији, Јана Лундина и задржао се са њим у дугом разговору.

Главна тема разговора био је процес европских интеграција Србије, нарочито проблеми које Србија има при планирању и остваривању циљева из Акционог плана у преговорима са ЕУ из поглавља која се односе на људска права и функционисање правне државе.

Амбасадор је показао посебно интересовање за ставове Повереника у вези са успостављањем   новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, посебно за  проблеме у доношењу новог Закона о заштити података о личности.

Поводом чињенице да досадашње активности надлежних ни после пуних пет година нису дале жељене и нужне резултате, повереник је подсетио да је покушао да пружи највећу могућу помоћ у припреми новог Закона о заштити података о личности, припремивши комплетан Модел новог закона, усклађен са стандардима ЕУ и ставивши га Влади на располагање, али да је то, нажалост, остало без ефеката, будући да, није било спремности да се та помоћ прихвати.

Разговарано је и о односу извршне и законодавне власти према институцији Повереника у области заштите података о личности, а Амбасадор је нагласио важност деловања Повереника као независне институције у областима слободе приступа информацијама и заштите података о личности и исказао спремност његове земље да помогне даљем развоју и јачању институције.