COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом почетка примене Опште уредбе (Европског парламента и Савета Европске уније) о заштити лица у вези са обрадом података о личности и слободном кретању таквих података и стављању ван снаге Директиве 95/46/ЕЗ, (на енглеском: General Data Protection Ragulation – GDPR), Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности припремио је листу најчешће постављених питања на које је дао одговоре.

У овом документу, Повереник је покушао да одговори и на питање да ли се Општа уредба примењује на руковаоце из Републике Србије, као и које су обавезе у случају да се примењује.

Повереник се нада да ће се бројне дилеме са којима се суочавају, како појединци на које се подаци односе, тако и правна лица која желе да послују у Европској унији или да послују са лицима из Европске уније, решити по усвајању одавно неопходног Закона о заштити података о личности.

Подсећања ради, Општа уредба се у Европској унији примењује од 25. маја 2018. године, непосредно у свим државама чланицама. Република Србијa обавезала се Споразумом о стабилизацији и придруживању да ће ускладити национално законодавство у области заштите података са правним тековинама Европске уније. Питање заштите података о личности од значаја је за приступање Европској унији и тема је преговарачких поглавља 23 „Правосуђе и основна права“ и 24 „Правда, слобода и безбедност“.