COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности одржаће у среду 6.6.2018. године у 9,30 часова у „Медија центру“ (Београд, Теразије 3, мала сала) конференцију за медије поводом ризика и опасности које носи обрада података о личности путем интернет апликације "Изабрани доктор".

Апликација „Изабрани доктор“ је протекле недеље представљена са много публицитета. Повереник је одмах по отварању апликације добио пријаву у којој је указано на потенцијалне злоуопотребе података због неадекватног начина обраде и хитно је отворио поступак надзора над више релевантних субјеката. Међутим, како су постојећи пропусти, ризици и опасности у обради података путем наведене апликације таквог интензитета и могу озбиљно угрозити право на приватност свих лица која се налазе у здравственом систему, Повереник је хитно обавестио јавност и грађане о томе и позвао на опрезност. Чекање да се оконча поступак надзора у овом случају би обесмислило мере које је Повереник као заштитник података о личности дужан да предузме. Зато је било неопходно реаговати одмах и ублажити и минимизовати потенцијалну штету по права грађана.

Нажалост, Министарство здравља уместо да се суочи са грешком и само предузме мере да се права лица заштите, креће напад на Повереника оптужујући га готово уличарским речником за некакво наводно политиканство. Повереник не жели да губи време и троши енергију у беспотребним и неконструктивним расправама са Министарством здравља, већ само жели да уради оно што је мисија независног државног органа за заштиту података а то је заштита основних људских права свих грађана, укључујући, између осталог, и права лица која воде и која су запослена у Министарству здравља, а чији подаци су такође овом апликацијом подложни компромитацији.

Стога ће Повереник одржати конференцију за штампу на којој ће изнети врло конкретне доказе и објаснити који су све ризици и опасности по права лица обрадом података у овој апликацији, а нека онда после тога свако за себе донесе суд о томе да ли је реч о „политиканству“ или о пропустима и ризицима који могу озбиљно угрозити основна људска права.

На конференцији ће говорити повереник Родољуб Шабић и помоћник генералног секретара за надзор Златко Петровић.