COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Почев од 01. децембра 2018. године на интернет презентацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности пуштен је у рад Портал за достављање годишњих извештаја органа власти, с циљем да се органима власти олакша извршавање њихове законске обавезе.

Обавезу достављања годишњих извештаја Поверенику о радњама предузетим у циљу примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја имају сви државни органи, органи територијалне аутономије, органи локалне самоуправе, као и све организације којима је поверено вршење јавних овлашћења. До сада су се ови извештаји достављали писаним путем (до 20. јануара текуће године за претходну годину), а убудуће ће се достављати искључиво електронским путем, путем Портала који је доступан на интернет презентацији Повереника.

Извештаји представљају основу за израду годишњег извештаја о стању у области слободног приступа информацијама од јавног значаја, који Повереник подноси Народној скупштини, а доставља председнику Републике, Влади и Заштитнику грађана. Поред тога, подаци из ових извештаја достављају се Европској комисији кроз табеле прелазних мерила и представљају важан индикатор у оцени испуњености обавеза које је Република Србија преузела да испуни у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24 за приступ Европској унији.

Пропуштање достаљања годишњег извештаја Поверенику представља прекршај прописан чланом 48. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.