COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и;заштиту података о личности спровео је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности („Сл. гласник РС“, број 87/2018) од стране Црвеног крста Србије – Црвени крст Медвеђа, поводом неовлашћеног приступа подацима о личности корисника услуга ове организације.

На основу спроведеног поступка надзора закључено је да Црвени крст Србије – Црвени крст Медвеђа податке о личности садржане у евиденцијама корисника услуга које води, није обрађивао на начин који обезбеђује одговарајућу заштиту, укључујући заштиту од неовлашћене или незаконите обраде, као и од случајног губитка, уништења или оштећења применом одговарајућих техничких, организационих и кадровских мера, а што је био дужан да учини, услед чега је 5.9.2019. године неовлашћено лице приступило подацима о личности садржаним у предметним евиденцијама (имена и презимена, ЈМБГ и потписи), којом приликом је исто лице мобилним телефоном сачинило снимак (видео запис) истих података, који је затим објавило на друштвеној мрежи Инстаграм.

С обзиром на наведено, Повереник је поднео захтев за покретање прекршајног поступка против Црвеног крста Србије – Црвени крст Медвеђа и одговорног лица у истом правном лицу.