COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

USAID24.9 У четвртак, 24. септембра Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности организовали су Форум о слободном приступу информацијама од јавног значаја - Доступност информација у доба КОВИД-19 пандемије, а поводом Међународног дана права јавности да зна, који се широм света обележава 28. септембра.

Форум су отворили повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић и директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт Џеклин Вилијамс Бриџерс. Изазови и искуства у примени права на приступ информацијама од јавног значаја у Републици Србији представили су помоћница генералног секретара службе Повереника Славољупка Павловић и члан кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19, др Предраг Кон. Искуства из региона дала је; међународни експерт за слободу информисања и бивша повереница за информисање Републике Хрватске, Анамарија Муса, док је искуства грађана односно медија представила  Наталија Јовановић из БИРН-а. На Форуму су учествовали и  представници државних органа, организација цивилног друштва и медија који су дали свој допринос дискусији.

“У време пандемије КОВИД 19, када је цео свет суочен са великим изазовом одговора на ову тешку здравствену кризу, показало се и потврдило колики је значај доступности информација од јавног значаја уопште, а посебно информација које се тичу угрожавања и стања здравља грађана. Упркос чињеници да нико није могао бити спреман за кризу која нас је снашла, утисак је да су се повереник и његова служба успешно прилагодили новонасталој ситуацији и да право на слободан приступ информацијама од јавног значаја ни за време трајања ванредног стања, а ни после њега није било ускраћено. У сарадњи са УСАИД-овим Пројектом за одговорну власт организован је и овај форум као још један значајан допринос поштовању права јавности да зна, посебно у кризним ситуацијама као што је ова у којој се налазимо” истакао је Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

„Слободан приступ информацијама од јавног значаја је предуслов за демократско друштво и пресудан је за ефикасно поштовање људских права. Током глобалних криза, попут пандемије КОВИД 19, слободан приступ информацијама је посебно важан. Право на приступ информацијама је такође од суштинског значаја како би се осигурало да Владе, током кризе, одговарају за своје политике и јавну потрошњу. Изнад свега, организације цивилног друштва и новинари дају пресудан допринос напорима службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да би се осигурало да Влада у потпуности одговара на захтеве за информацијама од јавног значаја и, шире гледано, да би јавност била добро информисана“ истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

Дискусија на Форуму допринела је да се дефинишу квалитетни закључци и сугестије. Неки од њих су: да је потребно да се проактивно објављују јасне информације, посебно које се тичу здравља људи; да се обезбеди децентрализовани систем извештавања о свим питањима која се тичу пандемије у локалној заједници; да је потребно  унапредити информисање рањивих група; да је потребно повећати свест о значају електронског пословања и похрањивања, обради и обезбеђивању приступа подацима у вези са јавним здрављем; да се приликом измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја пропишу краћи рокови за поступање Повереника и Управног суда, када одлучују о захтевима који се односе на угрожавање и заштиту здравља.