COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је изјашњење Градске управе града Београда којим га Управа обавештава да ће у свему поступити у складу са Упозорењем које јој је Повереник упутио поводом незаконитости и неправилности у обради података о личности у оквиру акције "Сениор картице".

У изјашњењу Градска управа обавештава Повереника да је Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, издат налог да се изврши анонимизација податка - ЈМБГ грађана, као и да се убудуће приступнице штампају без наведеног податка, као и да ће свим "пунктовима" бити достављено одговарајуће упутство.

У изјашњењу се такође наводи да ће свим пунктовима такође бити достављено упутство да се приликом пријема попуњених образаца пензионерски статус обавезно констатује на основу веродостојног извора, као и да се на овакав начин добијени подаци употребљавају "искључиво у сврху обраде која је дозвољена".

Остављајући, бар овом приликом, по страни, све логистичке, материјалне, финансијске и друге  проблеме који су се могли и морали избећи, као и питање реалности отклањања свих евентуално штетних последица, повереник овакву реакцију Управе оцењује као очекивану.

Истовремено, повереник подсећа да је својевремено, када је покренуо поступак надзора поводом недозвољене обраде података о личности у случају "Сениор картице", то било пропраћено неодговорним и некомпетентним изјавама неких градских челника у којима су тотално непримереним маниром и речником, изношене увреде и инсинуације на рачун повереника, и тврдње, очигледно без основа, да је "све рађено по закону".

Повереник још једном оцењује да су те реакције градских челника биле пример неразумевања сопствене улоге и одговорности и да се таквим и сличним реакцијама директно доводи у питање остваривање принципа законитости, елементраног у сваком уређеном друштву.