COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је допис Министарства државне управе и локалне самоуправе којим га Министарство обавештава да је усвојило и да ће поступити по свим примедбама и сугестијама Повереника о уоченим неправилностима у обради података о личности по основу закљученог Споразума о пословно-техничкој сарадњи са Министарством унутрашњих послова о упису података из Књиге држављана у тзв. Централни регистар и да је прекинуло све даље активности док се ово питање не регулише законом.

Повереник је претходно, пре неколико месеци, поводом вести да је између Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова потписан „Споразум о пословно-техничкој сарадњи“, који има за циљ "успостављање електронске евиденције о грађанима Србије", и упис података из Књиге држављана у тзв. "Централни регистар", покренуо поступак надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности од стране ова два министарства, а након окончања поступка упутио Министарству упозорење да је обрада података о личности уређена наведеним Споразумом супротно одредбама члана 8 Закона о заштити података о личности, односно да се врши без законског овлашћења или пристанка лица за обраду.

Повереник реакцију Министарства за државну управу и локалну самоуправу оцењује као очекивану, као потез којим Министарство доводи своје поступање у склад са законом.

Повереник још једном наглашава начелан став да је сарадња наших министарстава нешто што се заснива на Уставу и закону и што би морало бити природно детерминисано заједничким циљем и да у ту сврху нису неопходни, чак ни потребни, посебни споразуми или протоколи. Али, у сваком случају, Повереник наглашава да када је реч о обради података о личности, сходно Уставу и одговарајућој одлуци Уставног суда, правни основ за њу, као и сврха и обим обраде, могу и морају бити уређени искључиво законом, а не било каквим актима ниже правне снаге, па разуме се, ни "споразумима о пословно-техничкој сарадњи".

С тим у вези, повереник још једном указује да је нужно, да би органи власти, и државни и локалне самоуправе, генерално, морали да се уздрже, од, у последње време, све чешћих обрада података о личности грађана коју врше "на основу" разноразних "стратегија" или "пилот-пројеката" и сл., а не испуњавају, у складу са Уставом и законом, утврђене услове за допуштеност обраде.