COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео је решење којим се Министарству одбране Републике Србије, забрањује обрада података о личности садржаних у привремено одузетим приватним информационо-телекомуникационим средствима, на основу Изјаве коју, на основу наређења министра одбране, потписују запослени у Војсци Србије и Министарству одбране, односно без судског налога.

Повереник је претходно, 3.4.2018. Министарство упозорио на неправилности у обради података и обавезао да га се изјасни о предузетим мерама и планираним активностима за отклањање тих неправилности. Истом приликом, Повереник је од Министарства затражио да достави и одговоре на постављена питања и да достави сву релевантну документацију, што је Министарство пропустило да учини.

            Полазећи од наведеног, а имајући у виду одредбе чл. 41 Устава Србије, које јемче неповредивост тајности писма и других средстава комуницирања и предвиђају да је одступање дозвољено искључиво на основу одлуке суда, као и све релевантне одредбе Закона о заштити података о личности, пристанак садржан у предметној Изјави не може да представља ваљан правни основ за обраду података, те је, с обзиром да  представља ризик за повреду права великог броја људи, обраду података на основу њега, нужно забранити.

            Пристанак садржан у предметној Изјави не може представљати пристанак за обраду података о личности, не само из формалних разлога, прописаних одредбама чл. 10. и 15. Закона о заштити података о личности, већ ни из суштинских, јер не представља слободно дату изјаву воље, како због субординације у односу између запослених и послодавца, тако и због конкретних питања, која диспозицију самих лица искључују. Пристанак за обраду података о личности мора представљати слободно дату, неусловљену и недвосмислену изјаву воље лица, које је на адекватан начин и благовремено информисано о свим аспектима обраде његових података, и које не сме трпети никакве последице у случају ускраћивања или опозива пристанка, што овде очигледно није случај.

            Чињеница да је предметна изјава сачињена на основу наређења министра, које није достављено Поверенику, иако је исто изричито затражено, а које, према наводима Војног синдиката Србије, носи ознаку „Војна тајна – Поверљиво“ још више говори у прилог наведеном.