COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је јучерашње саопштење Министарства одбране, поводом решења којим је Повереник забранио Министарству да врши обраду података из приватних инфо-комуникационих уређаја без налога суда, потпуно неодговоран покушај дезинформисања јавности.

У поступку надзора који Повереник спроводи, Министарство је испољило забрањавајући дилентатизам, непознавање права и аљкавост, али више од тога брине спремност Министарства да пласира неистине, а поготово бесмислене инсинуације о "политичком деловању" и "пристрасности" Повереника будући да Повереник, за разлику од Министарства, поступа стриктно по закону.

Чињенице су следеће:

-Поступак надзора Повереник је покренуо 21.3.2018. поводом представке Војног синдиката у којој је указано на то да је министар одбране издао наредбу да запослени у Војсци и Министарству потпишу "сагласност" да подаци из њихових приватних телефона могу бити предмет обраде. Повереник је тада од Министарства затражио да се изјасни о правном основу и другим релеватним питањима и да достави релевантне документе, а нарочито спорну наредбу министра. У остављеном року Министарство то није учинило, а последњег дана рока Поверенику је достављен допис ВБА који је, најблаже речено, био чудан и практично неразумљив, и он без тражених докумената.

            Повереник је након тога 3.4.2018. Министарству упутио Упозорење на неправилности и обавезао га да се изјасни о мерама које ће предузети за њихово отклањање. Истом приликом, Поверенилк је од Министарства поново затражио да достави одговоре на питања из иницијалног акта од 21.3.2018. као и тражену релевантну документацију. Повереник је у пропратном акту објаснио да ВБА представља посебан орган управе у саставу Министарства, да има статус посебног правног лица, а да је поступак надзора покренут према Министарству, те да је неопходно разликовати наделжности, посебно имајући у виду потенцијалну одговорност за непоступање.

            Након тога, на тражење ВБА од 18.4.2018. одржан је 20.4.2018. састанак у просторијама Повереника. Том приликом је констатовано да је неопходно да Министарство као државни орган, а не ВБА достави одговор на Упозорење као и одговоре на сва питања из иницијалног акта Повереника и релевантну документацију која је тражена. Истом приликом је констатовано да је грешком запослених у ВБА претходно достављен непотпун одговор (изостављене или изгубљене странице!) због чега је и био потпуно нејасан, а који пропуст Повереник није могао констатовати јер странице акта чак нису биле ни нумерисане. О наведеном је сачињена службена белешка која је достављена учесницима састанака и на коју није било примедби.

            И поред наведеног, Министарство није доставило никакав акт односно изјашњење, ни у вези са иницијалним захтевом ни у вези са Упозорењем, па је Повереник 17.5.2018. донео Решење којим је забранио обраду личних података. То Решење је уручено Министарству пре 2 дана, за шта постоје докази, а Повереник се јавности обратио јуче, па је, дакле, очигледно неистина и тврдња да се медијима обратио пре него Министарству.