COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изразио је озбиљну забринутост поводом Нацрта закона о заштити података о личности који , уз оцену да представља "усаглашен текст са коментарима Европске комисије и Eurojust-а", Министарство правде недавно објавило на свом веб сајту.

Повереник оцењује да веома озбиљне разлоге за забринутост представљају како сама садржина закона тако и начин на који се он припрема, односно наводно води јавна расправа о њему.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

"Реч је о трећој верзији која, иако измењена, изражава континуитет са две раније представљене, лоше и напуштене верзије закона. Евидентно је, уосталом, било је неизбежно, да је министарство иако је одбацило огроман број примедби учесника у јавној расправи, ипак велики број морало и да прихвати. Тако су отклоњени неки недостаци и пропусти, укључујући и неке који су били дословно скандалозни. Али, и након тих корекција, ова последња верзија је остала испод потребног минималног и прихватљивог нивоа.

Повереник ће у року утврђеним Пословником доставити обимно мишљење о Нацрту закона и јавно га објавити, али овом приликом указује да је већ на први поглед јасно да је реч о тексту који игнорише најважније примедбе, не само Повереника него и великог броја учесника у расправи, који је практично неупотребљив и чије усвајање би унело додатну конфузију у иначе конфузан правни поредак и озбиљно угрозило заштиту људских права.

Посебну пажњу заслужује оцена министарства да је реч о тексту "усаглашеним са коментарима Европске комисије и Eurojust-а". Минимум коректног односа према јавности подразумева да министарство објави та мишљења, односно коментаре субјеката на које се позива. Ово поготово имајући у виду да министарство до сада та мишљења не само да није помињало него је, шта више, на захтеве за слободан приступ информацијама у вези с тим изричито одговорило да мишљење није добило.

Имајући у виду незваничне али поуздане информације с тим у вези, повереник оцењује да тврдња министарства не одговара истини и да би нас могла довести у још једну, ни мало пожељну ситуацију штетну и по права грађана и по углед земље, попут оних са готово трагикомичним разликама у "тумачењу" оцена ГРЕКО-а у вези са поштовањем препорука у борби против корупције или ставова Венецијанске комисије у вези са амандманима на Устав."