COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву због основане сумње да у радњама једног или више НН службених лица Министарства унутрашњих послова постоје сви елементи кривичног дела неовлашћеног прикупљања личних података из члана 146 КЗ-а.

Повереник је претходно поводом чињенице да су 21. 6. 2018. године у оквиру чланка о фудбалским репрезентативцима Швајцарске на Интернет презентацији Дневног листа "Информер" (касније и у другим медијима) објављени извод из матичне књиге рођених за Џердана Шаћирија издат од стране матичне службе Градске управе Града Врања, као и извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству за Ваљона Бехрамија, издати од матичне службе Градске управе Града Краљева, сви датирани са истим даном објављивања 21. 6. 2018. године, покренуо поступак надзора.

У поступку надзора градске управе Града Врања и Града Краљева обавестили су Повереника да су наведена документа издале Полицијској управи за Гњилане измештеној у Врању и Полицијског управи за Косовску Митровицу измештеној у Краљеву, а на основу њихових службених захтева.

Повереник, имајући у виду обим својих овлашћења у односу на медије, као и гаранције тајности новинарских извора није спроводио никакав поступак према Информер-у или другим медијима али је покренуо поступак надзора према Министарству унутрашњих послова., те затражио изјашњење о томе да ли је МУП доставио Дневном листу "Информер" или неком другом наведена документа, те по ком основу је вршио предметну обраду података о личности. И поред протека рока и ургенције Повереник није примио одговор МУП-а.

Закон о матичним књигама у члану 83. прописује да се изводи из матичних књига и уверења издају на захтев лица на које се ти подаци односе, члану његове уже породице, усвојитељу или старатељу, а другим лицима на начин и под условима утврђеним законом који уређује заштиту података о личности и законом који уређује права на приступ информацијама од јавног значаја.

Закон о држављанству Републике Србије у члану 48. прописује да се уверење о држављанству издаје само на лични захтев.

Не улазећи, до изјашњења МУП-а, у то да ли је уопште постојао и какав основ за обраду података у овом случају, сасвим је извесно да се редистрибуција тих података ради обезбеђења "пикантних" тема таблоидним или другим медијима никако не може довести у склад са законом, односно да представља грубу злоупотребу овлашћења, те да све наведене околности указују на основану сумњу да у радњама једног или више НН службених лица Министарства унутрашњих послова постоје сви елементи кривичног дела неовлашћено прикупљање личних података (чл. 146 КЗ-а), за које дело је службеном лицу у вршењу службе запрећена казна до три године затвора.