COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић доставио је Народној скупштини одговор на посланичко питање које је посланик Александар Мартиновић поставио на седници Народне скупштине 2.октобра 2018.године.

То "посланичко питање" постављено је у уличарском маниру, пропраћено увредама попут "лажни повереник" и ничим аргументованим тешким оптужбама да повереник "ради против интереса државе" и инсинуацијама да "ради за стране службе". Ради се о наставку континуиране акције протурања неистина и увреда на рачун институције и личности Повереника. У исту сврху служе и питања која је на истој седници Мартиновић (у вези са радом Повереника) поставио ДРИ. И у тим питањима Мартиновић се служи измишљотинама и једну непрецизну новинарску интерпретацију догађаја представља као изјаве повереника, па измишља да је повереник нпр. изјавио да је лично позвао ДРИ, и да је Извештај ДРИ објављен на сајту ДРИ, иако повереник то никад није рекао, напротив, у више наврата је рекао (БЛИЦ 1.10.2018., ТВ Н1 27.9.2018.) да није било потребе да позива ДРИ, јер је већ била у редовној контроли, као и да ће Извештај ДРИ тек бити објављен.

Постављајући питања "да ли је истина" пропраћена констатацијом "као што је Шабић рекао", за ствари које Шабић уопште није рекао, односно о којима је говорио сасвим обрнуто, Мартиновић провидно, малициозно покушава да од ДРИ добије одговоре којима би "доказао" да повереник "не говори истину".

Независно од Мартиновићеве злонамерности, па и од чињенице да на посланичка питања Влада и други органи власти, више практично уопште не одговарају, повереник је, поштујући значај који овом институту придаје Устав Републике Србије, одговорио.