COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упутио је, поводом Предлога Закона о заштитити података о личности, писмо свим посланичким групама и самосталним народним посланицима у Народној скупштини Републике Србије.

Повереник је у писму још једном упозорио на то да веома бројне мањкавости, нелогичности и недоследности чине Предлог закона практично непримењивим. Међутим, Повереник је истакао да је непосредан повод за ово његово обраћање посебан разлог, нешто што и иначе изузетно лош предлог закона чини још лошијим.

Наиме, иако је у Нацрту закона у чл. 40. исправно стајало, у складу са свим домаћим и међународним стандардима у области заштите људских права, да се права могу ограничити законом ако та ограничења не задиру у суштину основних права и слобода и ако је то неопходно и представља сразмерну меру у демократском друштву, из текста Предлога закона је, без било каквог смисла и разумног објашњења, реч “законом” избрисана.

Повереник је упозорио народне посланике да овакво решење води драстичном урушавању правног система, у потпуној је супротности са Уставом Србије, Законом о заштити података о личности и међународним документима и конвенцијама и озбиљно нарушава принцип владавине права. Готово да је излишно указивати на то да је овакво решење у потпуном несагласју са духом демократског друштва, те да су штетне последице по основна права и слободе грађана несагледиве.

Полазећи од наведеног, Повереник је апеловао на народне посланике да непристрасно размотре све критичке аргументе у вези са Предлогом Закона о заштити података о личности, а да као минимум минимума обезбеде одговарајуће кориговање члана 40. Предлога закона.