COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом представке организације ЦРТА, у којој је наведено да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) објавило е-маил адресе подносилаца пријава у вези са програмским садржајима пружалаца медијских услуга, Повереник је спровео поступак надзора и упозорио РЕМ на кршење Закона о заштити података о личности.

У поступку надзора недвосмислено је утврђено да је РЕМ, у складу са законским овлашћењима, обавестио подносиоце пријава о исходу поступка, али на такав начин да је одговор доставио на формирану мејлинг листу, сачињену од е-маил адреса великог броја подносилаца пријава. На тај начин је сваки појединачни подносилац пријаве дошао у посед великог броја е-маил адреса других подносилаца.

Е-маил адреса представља податак о личности, у складу са законом, јер идентитет лица може учинити одређеним или одредивим. Значајан број ових адреса су персонализоване, јер се састоје од имена и презимена, која су, у појединим случајевима веома карактеристична, тако да се идентитет подносиоца врло лако може утврдити једноставном претрагом по интернету.

С обзиром на то да за овакву обраду података о личности не постоји законско овлашћење или пристанак лица за обраду, нити су испуњени услови за обраду података од стране органа власти из Закона о заштити података о личности, Повереник је упозорио РЕМ на недозвољену обраду података о личности. Повереник ће, овим поводом, поднети и захтев за покретање прекршајног поступка против РЕМ-а и одговорног лица.