COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом изјаве министра унутрашњих послова од 31.01.2019. године, коју је пренело више штампаних и електронских медија, у којој се најављује да ће у Београду бити постављено око 1.000 видео-камера на око 800 позиција у наредних неколико година, те да ће ове камере имати софтвере за препознавање лица, Повереник за информације од јавног значаја је спровео  поступак надзора са становишта обраде података о личности.

У складу са важећим Законом о заштити података о личности, у надлежности Повереника је да даје мишљење у случају увођења нове информационе технологије у обради података, те да даје претходно мишљење да ли одређени начин обраде представља специфичан ризик за права и слободе грађана. Такође, нови Закон о заштити података о личности, који ће почети да се примењује 21.08.2019. године, прописује обавезу Министарства унутрашњих послова (МУП), као руковаоца података, да, у вези са најављеним системом видео-надзора, спроведе процену утицаја на заштиту података о личности, те да о истом прибави и претходно мишљење Повереника.

Међутим, МУП се у вези са предметним системом видео-надзора није обратио Поверенику за мишљење, због чега је Повереник покренуо поступак надзора и затражио изјашњење о планираној обради података, правном основу, сврси, техничким карактеристикама, те свим другим релевантним чињеницама. На основу информација добијених од представника МУП-а, са састанка одржаног 01.03.2019. године у  служби Повереника и накнадно достављеног изјашњења МУП-а, утврђено је следеће:

- да полиција има овлашћење да врши надзор и снимање јавног места, ради обављања полицијских послова, коришћењем опреме за видео-акустичке снимке и фотографисање у складу са прописом о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова, у складу са чланом 52. Закона о полицији;

- да МУП, има овлашћење да у циљу извршавања послова из свог делокруга прикупља и обрађује видео и аудио записе коришћењем опреме за видео-акустичко снимање и фотографисање, препознавање и идентификацију лица, аутоматско очитавање исправа и за препознавање регистарских таблица, те прику6пљене податке користи у сврху праћења јавних скупова, повећања безбедности саобраћаја, људи и имовине, граничне контроле, која обухвата вршење провера на граничним прелазима и надзор државне границе ван граничних прелаза, као и у сврху препознавања, идентификације и проналаска извршилаца кривичних дела и несталих лица на основу биометријских података о лицу, обезбеђења доказа за подношење прекршајних и кривичних пријава, вршења послова унутрашње контроле, праћења законитости и унапређења рада Министарства, покретања и вођења дисциплинских поступака, у складу са чланом 13. Закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова;

- да је предметни систем видео-надзора још у фази тестирања, те да се у овој фази не користе реални, већ само тестни подаци и  

-- да информациони систем неће бити повезан за збиркама биометријских података грађана.

МУП је упознао Повереника са техничким карактеристикама надзорног система чије увођење се планира, као и са  предвиђеним мерама безбедности података.

Повереник је указао представницима МУП-а на неопходност израде процене утицаја овог надзорног система на заштиту података о личности, као и на даље обавезе  као руковаоца података у складу са новим Законом о заштити података о личности.

Имајући у виду наведено, а посебно чињеницу да су законом дефинисан правни основ и сврха обраде података о личности у конкретном случају, Повереник ће наставити да прати активности МУП-а на успостављању овог система, као и његово даље функционисање са становишта заштите података о личности.