COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

ЈКП „Дирекција за јавни превоз града Ниша“, као орган јавне власти, „пронашла“ је нови начин изигравања и отежавања остваривања права на слободан приступ информацијама од јавног значаја, тако што одбија да прима акте које јој упућује Повереник.

Наиме, Дирекција је најпре одбила да прими акт Повереника за информација од јавног значаја и заштиту података о личности од 16.10.2018. године, којим јој је наложено да се изјасни на жалбу новинара Јужних вести, изјављену због тзв. „ћутања управе“. Након тога није примила ни решење Повереника од 18.03.2019. године, којим јој је наложено давање информација. Пошиљка се Поверенику вратила као неуручена, са напоменом достављача да је достава покушана 21. и 22.03.2019. године и да је због неуручења исте, остављено обавештење у пословној просторији органа. Ни након протека рока од 15 дана, након остављања обавештења, орган није преузео поменуто писмено.

Повереник је о овом случају, без одлагања, обавестио Управну инспекцију, ради предузимања даљих мера из њихове надлежности, будући да је онемогућавање и отежавање остваривања права на приступ информацијама од јавног значаја санкционисано као посебан прекршај. Информације које су тражене односе се на трошење јавног новца и располагање средствима рада, тј. на све исплате вршене заменику директора и портпаролу Дирекције и још једном запосленом, као и на законитост коришћења тачно одређених аутобуса (путни налози за тачно одређен период и документа о давању дозволе за укључивање у саобраћај).

Повереник подсећа да је право на слободан приступ информацијама од јавног значаја једно од основних људских и грађанских права и слобода, зајемчено Уставом, и да су органи јавне власти дужни да по захтевима за приступ информацијама и актима Повереника поступају у складу са законом, поштујући начела „добре управе“ и принципе транспарентности рада.