COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Monografija poverenika 15 godina korica 2 final Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, уз учешће великог броја представника органа власти, дипломатског кора, медија, удружења грађана, организовао је скуп посвећен обележавању 15 година од успостављања институције Повереника. На скупу је представљена и „Јубиларна монографија 15 година рада Повереника“.;

Присутнима су се обратили Станојла Мандић, заменица повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Маринко Радић, генерални секретар службе Повереника, Мојца Прелесник (Mojca Prelesnik), словеначка повереница и Невена Ружић, помоћница генералног секретара.

Поводом обележавања 15 година од успостављања институције Повереника, заменица повереника, Станојла Мандић, осврнула се на стање у области слободног приступа информацијама и заштите података о личности.

Бројка од 76.239 предмета, као и пораст броја предмета из године у годину, говори о препознавању потребе за постојањем овог независног орана. Генерални секретар се осврнуо на развој службе која је почела са 6 запослених у првој години, да би у 2019. служба бројала 76 људи, која је упркос кадровским и финансијским потешкоћама успела да привуче и задржи одличан кадар.

Надовезујући се на претходно изнете тврдње, Невена Ружић је указала да се све наведено и више од тога, налази у публикацији „Јубиларна монографија - 15 година рада Повереника“

На крају свечаног дела, словеначкој повереници Мојци Прелесник, уручена је захвалница за институционалну подршку и сарадњу, која се протеже од оснивања институције Повереника.