COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Велики број грађана обратио се Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом предизборне политичке кампање, која се спроводи „од врата до врата“, са тврдњама да активисти политичких странака располажу њиховим подацима о личности.

Овим путем Повереник наглашава да политичке странке морају поштовати одредбе Закона о заштити података о личности, а посебно његова начела, која се тичу законите, поштене и транспарентне обраде података. Такође, Повереник скреће пажњу политичким странкама да подаци о политичком мишљењу представљају посебну врсту података;о личности чија обрада је рестриктивна.

Повереник упућује грађане да своја права према политичким странкама поводом обраде података о личности, па и право на брисање података, могу остварити подношењем захтева тим странкама, у складу са Законом о заштити података о личности, након чега могу поднети притужбу Поверенику, односно тужбу суду. Формуларе ових захтева грађани могу пронаћи на веб презентацији Повереника, на адреси https://cutt.ly/xr7qnzb.

Повереник подсећа јавност да су кампање „од врата до врата“ уобичајени начин политичког деловања у великом броју држава, као што су Велика Британија, САД, Канада, Аустралија. Међутим, с обзиром да иста кампања увек изазива узнемиреност грађана у нашој земљи, Повереник већ годинама, током практично сваког изборног процеса, упозорава на поштовање заштите личних података грађана, те да је логично и сврсисходно законом уредити ову област.