COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом појављивања фотографије пацијенткиње из привремене ковид болнице у „Штарк Арени“ на друштвеним мрежама и у медијима, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је прикупио релевантне информације од привредног друштва „Арена Београд“ д.о.о.

На основу прикупљених информација утврђено је да наведене фотографије не потичу са система видео-надзора, који је инсталиран у овом објекту, већ да је исте сачинила непозната особа другим уређајем, вероватно мобилним телефоном, а затим исте и објавила на друштвеној мрежи. На овакав начин извршена су кривична дела неовлашћено фотографисање из чл. 144. КЗ и неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка из чл. 145. КЗ. Гоњење за ова кривична дела предузима се по службеној дужности, уколико је дела учинило службено лице у вршењу службе, а у другим случајевима по приватној тужби.

С обзиром на наведене околности, као и на чињеницу да је кривично дело учињено путем друштвене мреже, Повереник је поднео кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду – Посебном одељењу за високотехнолошки криминал.