POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

26.11.2008Predstavnica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izabrana je za zamenicu predsedavajućeg Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije Saveta Evrope o zaštiti podataka o ličnosti (Konvencija 108 o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka).

S tim u vezi poverenik Rodolјub Šabić je izjavio sledeće:

"Veoma sam zadovolјan zbog izbora moje saradnice, Nevene Ružić pomoćnice Generalnog sekretara Službe poverenika, na funkciju drugog zamenika, predsedavajućeg Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije Saveta Evrope o zaštiti podataka o ličnosti. Objektivno, izbor na ovu visoku funkciju je vrlo značajno priznanje i za nju lično i za instituciju Poverenika, ali i za zemlјu.

Biro Savetodavnog komiteta je radno telo koje broji sedam izbornih članova, a koji se biraju lično na period od dve godine među predstavnicima svih Država članica Konvencije 108, kojih trenutno ima 46. Ova konvencija je prvi i fundamentalni međunarodni ugovor o zaštiti podataka o ličnosti.

Članstvo u Birou i posebno funkcija zamenika predsedavajućeg Biroa posebno su zanimlјivi u trenutku kada Biro priprema dokumente za rad Savetodavnog komiteta na modernizaciji Konvencije 108, revidiranje Preporuke o zaštiti ličnih podataka za svrhu zapošlјavanja, obradi podataka u oblasti zdravstva i niz drugih, međunarodno relevantnih dokumenata. Iskustva na tom planu biće, naravno od vrlo velike koristi i na našem, unutrašnjem planu, jer Srbiji predstoje veoma ozbilјne i odgovorne aktivnosti u vezi sa implementacijom evropskih standarda zaštite podataka o ličnosti u naš pravni poredak. Usput, u našim ekonomskim prilikama, nije bez značaja ni činjenica da sve aktivnosti članova Biroa finansira Savet Evrope i da one ni na kakav način ne opterećuju naš budžet.

Za predsednika Biroa izabran je Ž.F.Volter (zamenik Poverenika za zaštitu podataka i informacije Švajcarske), a za prvu potpredsednicu A.Pijerući (predstavnica Agencije za zaštitu podataka o ličnosti Italije)."

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...