POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Počev od 01. decembra 2018. godine na internet prezentaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pušten je u rad Portal za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, s ciljem da se organima vlasti olakša izvršavanje njihove zakonske obaveze.

Obavezu dostavljanja godišnjih izveštaja Povereniku o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imaju svi državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave, kao i sve organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja. Do sada su se ovi izveštaji dostavljali pisanim putem (do 20. januara tekuće godine za prethodnu godinu), a ubuduće će se dostavljati isključivo elektronskim putem, putem Portala koji je dostupan na internet prezentaciji Poverenika.

Izveštaji predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, koji Poverenik podnosi Narodnoj skupštini, a dostavlja predsedniku Republike, Vladi i Zaštitniku građana. Pored toga, podaci iz ovih izveštaja dostavljaju se Evropskoj komisiji kroz tabele prelaznih merila i predstavljaju važan indikator u oceni ispunjenosti obaveza koje je Republika Srbija preuzela da ispuni u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 za pristup Evropskoj uniji.

Propuštanje dostaljanja godišnjeg izveštaja Povereniku predstavlja prekršaj propisan članom 48. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...