Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić primio je Noru Hairinen, šeficu političkog sektora Delegacije EU u Srbiji i zadržao se sa njom u dužem razgovoru.

Predmet razgovara bila su ljudska prava i njihova zaštita u Srbiji, a posebno pravo na slobodan pristup informacijama i pravo na zaštitu podataka o ličnosti. U tom kontekstu razgovarano je o najavljenim izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i o nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti

podataka o ličnosti.

Poverenik je sagovornicu informisao da će u posebnom pismu predsednici Vlade još jednom ukazati na zabrinjavajuće nizak nivo i praktičnu neprimenljivost Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sugerisati da se vacatio legis, odložen rok za primenu zakona iskoristi za donošenje potpuno novog zakona, jer bi primena nedavno usvojenog samo doprineli pogoršanju inače lošeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik je sagovornicu informisao i o tome da će Ministarstvu za državnu upravu, koje priprema izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostaviti odgovarajuće kritičko mišljenje u kome će ukazati na nedostatke pripremljenog teksta, među kojima je svakako najveći predlog da se iz domašaja zakona, odnosno od kontrole javnosti potpuno isključe državna preduzeća, društva kapitala.


Упознајте Повереника

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 31.5.2019 U PROCEDURI: 3.572 OBRAĐENO: 78.265

Opširnije...
Portal otvorenih podataka