POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i;zaštitu podataka o ličnosti sproveo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, broj 87/2018) od strane Crvenog krsta Srbije – Crveni krst Medveđa, povodom neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti korisnika usluga ove organizacije.

Na osnovu sprovedenog postupka nadzora zaključeno je da Crveni krst Srbije – Crveni krst Medveđa podatke o ličnosti sadržane u evidencijama korisnika usluga koje vodi, nije obrađivao na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu, uključujući zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade, kao i od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera, a što je bio dužan da učini, usled čega je 5.9.2019. godine neovlašćeno lice pristupilo podacima o ličnosti sadržanim u predmetnim evidencijama (imena i prezimena, JMBG i potpisi), kojom prilikom je isto lice mobilnim telefonom sačinilo snimak (video zapis) istih podataka, koji je zatim objavilo na društvenoj mreži Instagram.

S obzirom na navedeno, Poverenik je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Crvenog krsta Srbije – Crveni krst Medveđa i odgovornog lica u istom pravnom licu.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...