POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

USAID24.9 U četvrtak, 24. septembra Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovali su Forum o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - Dostupnost informacija u doba KOVID-19 pandemije, a povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, koji se širom sveta obeležava 28. septembra.

Forum su otvorili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers. Izazovi i iskustva u primeni prava na pristup informacijama od javnog značaja u Republici Srbiji predstavili su pomoćnica generalnog sekretara službe Poverenika Slavoljupka Pavlović i član kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, dr Predrag Kon. Iskustva iz regiona dala je; međunarodni ekspert za slobodu informisanja i bivša poverenica za informisanje Republike Hrvatske, Anamarija Musa, dok je iskustva građana odnosno medija predstavila  Natalija Jovanović iz BIRN-a. Na Forumu su učestvovali i  predstavnici državnih organa, organizacija civilnog društva i medija koji su dali svoj doprinos diskusiji.

“U vreme pandemije KOVID 19, kada je ceo svet suočen sa velikim izazovom odgovora na ovu tešku zdravstvenu krizu, pokazalo se i potvrdilo koliki je značaj dostupnosti informacija od javnog značaja uopšte, a posebno informacija koje se tiču ugrožavanja i stanja zdravlja građana. Uprkos činjenici da niko nije mogao biti spreman za krizu koja nas je snašla, utisak je da su se poverenik i njegova služba uspešno prilagodili novonastaloj situaciji i da pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja ni za vreme trajanja vanrednog stanja, a ni posle njega nije bilo uskraćeno. U saradnji sa USAID-ovim Projektom za odgovornu vlast organizovan je i ovaj forum kao još jedan značajan doprinos poštovanju prava javnosti da zna, posebno u kriznim situacijama kao što je ova u kojoj se nalazimo” istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Slobodan pristup informacijama od javnog značaja je preduslov za demokratsko društvo i presudan je za efikasno poštovanje ljudskih prava. Tokom globalnih kriza, poput pandemije KOVID 19, slobodan pristup informacijama je posebno važan. Pravo na pristup informacijama je takođe od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da Vlade, tokom krize, odgovaraju za svoje politike i javnu potrošnju. Iznad svega, organizacije civilnog društva i novinari daju presudan doprinos naporima službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da bi se osiguralo da Vlada u potpunosti odgovara na zahteve za informacijama od javnog značaja i, šire gledano, da bi javnost bila dobro informisana“ istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Diskusija na Forumu doprinela je da se definišu kvalitetni zaključci i sugestije. Neki od njih su: da je potrebno da se proaktivno objavljuju jasne informacije, posebno koje se tiču zdravlja ljudi; da se obezbedi decentralizovani sistem izveštavanja o svim pitanjima koja se tiču pandemije u lokalnoj zajednici; da je potrebno  unaprediti informisanje ranjivih grupa; da je potrebno povećati svest o značaju elektronskog poslovanja i pohranjivanja, obradi i obezbeđivanju pristupa podacima u vezi sa javnim zdravljem; da se prilikom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propišu kraći rokovi za postupanje Poverenika i Upravnog suda, kada odlučuju o zahtevima koji se odnose na ugrožavanje i zaštitu zdravlja. 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...