POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

03.12.2008.Danas je u Beogradu u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Koalicije za slobodan pristup informacijama, NUNS-a, OEBS-a i UNDP-a, uz učešće velikog broja predstavnika medija, NVO, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna, 28. septembra. Skupu su se obratili: šef Misije OEBS-a u Beogradu ambasador Dimitros Kipreos, Zaštitnik građana Saša Janković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i Poverenik Rodoljub Šabić.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

 

"I ove, kao i četiri prethodne godine od kada u Srbiji obelažavamo ovaj dan, podsetiću na to da ima evidentnih rezultata u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali da ima i mnogo, uglavnom nepotrebnih, problema i da nam zato ukupna situacija ne daje pravo da budemo zadovoljni. Ipak, na današnji dan, koji više od sto zemalja sveta obeležava na sličan način, ima smisla odati priznanje naporima i rezultatima onih organa vlasti koji kvalitetno unapređuju svoje odnose sa javnošću.  

Ukupno gledano, imajući u vidu celokupnu strukturu vlasti, stanje u oblasti slobode pristupa informacijama mora se menjati još brže. Napori koji se u to ulažu izvesno nisu na nivou koji je potreban i moguć. Usled toga propuštamo šansu da ostvarimo kvalitetnije rezultate u daljoj demokratizaciji, u racionalizaciji aparata vlasti, u uspostavljanju kvalitetnijih odnosa u medijskoj sferi, a posebno u borbi protiv nerada, zloupotreba, kriminala i korupcije. Baš zato zaslužuju priznanje. primeri organa vlasti u kojima se sloboda pristupa informacijama ne doživljava kao nametnuta obaveza, već kao primerena normalnom odnosu vlasti i javnosti."

Poverenik je, predsedniku opštine Paraćin g-dinu Saši Paunoviću uručio priznanje za poseban doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama, a predstavnicima Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine AP Vojvodina, Zavoda za intelektualnu svojinu i Osnovnog suda u Požarevcu priznanja za doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama.

Dobitnike priznanja izabrao je žiri, sastavljen od predstavnika više nevladinih organizacija i novinarskih udruženja između 18 organa vlasti koji su prethodno uvršteni u najužu konkurenciju – Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo prosvete,  Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za intelektualnu svojinu, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Skupština AP Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, grad Valjevo, grad Zrenjanin, opština Paraćin, opština Novi Beograd, opština Senta, Apelacioni sud u Novom Sadu, Apelacioni sud u Beogradu, Viši sud u Kraljevu i Osnovni sud u Požarevcu.

Na svečanom skupu predstavljeno je i Uputstvo za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa koje je doneo Poverenik a koje je objavljeno u “Službenom glasniku RS” br. 68/2010, kao i Priručnik za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Učesnicima skupa deljeni su štampani primerci i CD-ovi na kojima se nalaze tekstovi ovih dokumenata.

Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...