POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je ocenio da je odnos velikog broja organa vlasti prema dostupnosti informacija, posebno informacija o raspolaganju javnim novcem i resursima, nezadovoljavajući. Takav odnos po oceni Poverenika otežava ostvarivanje slobode pristupa informacijama i umanjuje šanse za ostvarivanje ozbiljnih rezultata u borbi protiv korupcije.

S tim u vezi, Poverenik Rodoljub Šabić je pored ostalog izjavio:

Zahtevi građana, NVO-a, novinara, medija, odnosno javnosti uopšte, za pristup informacijama o javnim nabavkama, privatizacijama, koncesijama i drugim sličnim, veoma često se suočavaju sa preprekama i otporom, što je najblaže rečeno indikativno.

Informacije o raspolaganju javnim resursima su po definiciji informacije od javnog značaja. Zato ne sme biti sporno pravo javnosti da ih zna. Naprotiv, ovo pravo javnosti bi moglo i moralo da se tretira kao korisno, efikasno sredstvo u borbi protiv korupcije. Iskustva drugih pokazuju da je to sredstvo, u kombinaciji sa drugim oblicima kontrole, dalo veoma značajne rezultate.

S tim u vezi, dodatni razlog za zabrinutost predstavlja činjenica da se informacije o različitim oblicima raspolaganjima javnim novcem i dobrima često uskraćuju, odnosno da nisu dostupne ni u okviru postojećih institucionalnih, državnih mehanizama kontrole. Državna revizorska institucija koja je, po zakonu o njenom osnivanju sa radom trebala da počne pre skoro tri godine, i danas nije u funkciji. A Republičkoj upravi za javne nabavke iako postoji izričita zakonska obaveza, svoj izveštaj o realizovanim javnim nabavkama ne dostavlja najveći broj subjekata. Obavezu ne izvršava neverovatnih oko 80 posto a da pritom, što je još neverovatnije, za to, praktično niko ne snosi odgovornost.

Ekspertske procene kažu da i u zemljama koje imaju neuporedivo snažnije i efikasnije mehanizme javne i institucionalne kontrole šteta od korupcije u javnim nabavkama iznosi od 10 posto ugovorenih cena pa na više. Ogromna šteta koju mi izvesno trpimo zahteva mnogo odgovorniji odnos svih organa vlasti prema dostupnosti informacijama od javnog značaja, što naravno uključuje i daleko ozbiljniji odnos prema sankcijama za one koji to ne žele da razumeju.“


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...