POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom objavljivanja svetskog Indeksa vladavine prava procenjuje da generalno loš plasman Srbije na svetskoj listi, najlošiji plasman u regionu, a pogotovo konkretne nezadovoljavajuće ocene predstavljaju veoma ozbiljno upozorenje.

Poverenik izražava zabrinutost da bi slika o stanju vladavine prava u našoj zemlji kojom ne možemo biti zadovoljni, a koja je rezultat često neshvatljivih propusta i docnji i odsustva odgovornosti, mogla i dodatno biti pogoršana usled nekih od aktivnosti koje su aktuelne na planu izmena Ustava, zakonodavnom planu i praksi.

Iako najviše pažnje privlače oštre reakcije stručne javnosti na Nacrt amandmana na Ustav čiji zadatak je bio da obezbede nezavisnost u funkcionisanju pravosudnih organa, a koji su artikulisani tako da bi po oceni struke njihovo usvajanje proizvelo upravo obrnut efektan, pažnju zaslužuju i mnogi drugi problemi.

Samo s aspekta svoje nadležnosti, Poverenik je u više navrata upozoravao na brojne probleme u oblasti slobode pristupa informacija i zašite podataka o ličnosti.

I pored relativno dobrih rezultata u primeni Zakona o slobodnom pristupa informacijama od javnog značaja, odavno je jasno da su nužne neke izmene i dopune ovog zakona. Predlog Zakona o izmenama i dopunama bio je artikulisan i stavljen u normalnu proceduru još 2012.g., ali ga je nova vlast povukla. Proteklo je više od pet godine, i osim sporadičnih informacija da se na zakonu "radi", nema apsolutno nikakvih rezultata.

Slično i gore stanje i sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je neophodan. Radna grupa Vlade u tu svrhu formirana, imala je zadatak da okonča svoj posao do sredine 2013.g., ali izostao je bilo kakav rezultat. I aktuelni Nacrt zakona o kome je upravo okončana javna rasprava je daleko ispod prihvatljivog nivoa i s razlogom je izazvao izuzetno brojne kritike ne samo Poverenika, nego i stručne javnosti.

S tim u vezi Poverenik izražava nerazumevanje i žaljenje što je Model zakona koji je on sa saradnicima pripremio u želji da pomogne, a koji je dobio izuzetno široku podršku struke i na koga, bar javno, nije bilo ni jedne ozbiljne primedbe, od strane nadležnih ignorisan.

Poverenik je upozoravao i na to da su predlozi nekih zakona, poput Zakona o odbrani, Zakona o nacionalnom registru DNK, Zakona o BIA u suprotnosti sa demokratskim standardima ljudskih prava, odnosno odredbama Ustava Srbije. Usvajanje tih predloga, posebno Zakona o odbrani, unelo bi u pravni poredak rešenja koja su u suprotnosti kako sa demokratskim standardima Evrope i sveta, tako i sa pravilima i standardima već prisutnim i afirmisanim u našem pravnom poretku.

Poverenik je u više navrata upozoravao i Vladu i Skupštinu na činjenicu da se u praksi uspostavlja sistem neodgovornosti "elite" za kršenje zakona koje on štiti. Prekršajni, a pogotovo krivični postupci se najčešće ne pokreću, ili se vode tako da izvesno zastarevaju, a u izuzetnim prilikama kad se okončaju sankcije su zanemarljive, nekad gotovo tragikomične. S tim u vezi sasvim je u skladu činjenica da je među svim lošim ocenama na Indeksu vladavine prava ubedljivo najlošija ocena koji je dobila za "kažnjavanje zvaničnika za zloupotrebe položaja."


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...