POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao neozbiljno, neodgovorno i nedostojno, jučerašnje saopštenje Ministarstva odbrane povodom Upozorenja Poverenika Ministarstvu, da je obrada podataka o ličnosti sadržanih u privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima bez sudskog naloga, na osnovu izjave koju na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, suprotnu odredbama člana 8. tačka 1. ZZPL.

Posebno je neozbiljno da Ministarstvo "obaveštava" javnost da je Povereniku "odgovorila" Vojnobezbednosna agencija, budući da je Poverenik o toj činjenici i o sadržini akta koji je primio od VBA, sam u jučerašnjem saopštenju obavestio javnost. A sasvim je nedostojna insinuacija sadržana u saopštenju Ministarstva, kojom se zakonita akcija Poverenika u cilju zaštite Ustavom zajemčenog prava velikog broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pokušava predstaviti kao nekakav "politički" potez.

Činjenice su sledeće:

1. Pre izricanja Upozorenja, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora i od Ministarstva odbrane pismenim putem zatražio izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja. Uz to je od Ministarstva zatražio da u prilogu izjašnjenja dostavi odgovarajuće dokumente, a posebno predmetno naređenje ministra. U ostavljenom roku, Ministarsto odbrane se nije izjasnilo na bilo kakav način, niti je dostavilo bilo šta od traženih dokumenata.

2. Pred istek roka, Vojnobezbednosna agencija, kojoj se Poverenik nije ni obratio, dostavila je Povereniku nekakav akt, što je kako je već rečeno, i sam Poverenik naveo u svom jučerašnjem saopštenju. Ali, VBA nije Ministarstvo odbrane, već posebno pravno lice u sastavu Ministarstva, a što je mnogo bitnije, akt koji je dostavila Povereniku nije sadržao odgovore na najveći broj postavljenih pitanja i nije u prilogu imao nijedan od traženih dokumenata.

3. Poverenik je kod takvog stanja stvari, imajući u vidu rizik moguće povrede prava velikog broja ljudi, odmah Ministarstvu uputio navedeno Upozorenje.

4. Poverenik će nastaviti postupak nadzoran i s tim u vezi, još jednom skreće pažnju Ministarstvu odbrane da je ono u zakonskoj obavezi da omogući nesmetano vršenje nadzora, dostavi odgovore na sva postavljena pitanja, kao i traženu dokumentaciju, pod pretnjom prekršajne odgovornosti. Poverenik Ministarstvu skreće pažnju i na potrebu da se jasno razgraniče nadležnosti u postupanju Ministarstva i Vojnobezbednosne agencije koja je organ uprave u sastavu Ministarstva, posebno imajući u vidu potencijalnu odgovornost za nepostupanje po zakonu.

5. Uz sve navedeno, a u vezi sa eventualnom mogućnošću da dođe do obrade podataka o ličnosti sadržanih u pravatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima bez sudskog naloga, Poverenik podseća da za ovakvo kršenje ustavnih garancija od strane službenog lica u vršenju službene dužnosti, Krivični zakonik u članu 142 predviđa kaznu od 6 meseci do 3 godine zatvora.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...