POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenjuje da su javno iznete ocene predsednice Vlade Ane Brnabić o nekakvoj navodnoj "nespremnosti Poverenika da sarađuje" date u kontekstu opravdanih, oštrih reakcija javnosti na neka veoma loša rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nekorektne i lišene svakog osnova.

Poverenik je u pismu upućenom predsednici Vlade, ukazao da je samo tokom 2017.godine dao 79 mišljenja na nacrte i predloge zakona i drugih podzakonskih akata i propisa, od čega 60 na nacrte i predloge zakona, neka od njih i izuzetno obimna.

Poverenik je ukazao da je broj u svrhu pružanja pomoći održanih sastanaka i konsultacija višestruko veći, kao i da ne postoji ni jedan jedini slučaj da je neko ministarstvo ili Vlada zatražilo od Poverenika sastanak, konsultacije i mišljenje, a da on nije izašao tome u susret. I primeri Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o kojima je predsednica Vlade govorila to potpuno potvrđuju i demantuju njene navode. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je tražilo i dobilo veći broj sastanaka i konsultacija. A Ministarstvo pravde, nikada nije tražilo ni sastanak ni konsultacije, čak ni, iako po Poslovniku Vlade dužno, mišljenje Poverenika. Poverenik je, ipak, nakon što se sa sadržinom Nacrta upoznao na Internetu, dostavio, i to veoma obimno, mišljenje.

Poverenik je ukazao da stvari zapravo stoje sasvim obrnuto, da odnos Vlade prema Povereniku obiluje nekorektnim primerima.

Poverenik je u pismu naveo više takvih primera naglašavajući da bi spisak nekorektnosti od strane Vlade mogao biti i daleko duži i mogao uključivati i neke neprijatne stvari o kojima ne  želi da govori u javnosti pre nego što o njima razgovara sa predsednicom Vlade.

Poverenik je naglasio da od Vlade očekuje odgovore na pitanja koja je ranije postavio, kao i da se predsednica Vlade uzdrži od neargumentovanih, netačnih ocena rada institucije Poverenika.


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...